Česko protestuje proti podpoře automobilky Opel

štítek Stalo se přečtete do minuty

Český ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský zaslal Evropské komisi oficiální žádost, aby unijní exekutiva dbala na dodržování pravidel volné hospodářské soutěže a pečlivě posoudila podporu německé vlády při prodeji automobilky Opel.

Uvedl to server E15. Česko se podle serveru obává, že by mohly být ohroženy cíle tuzemského automobilového průmyslu v Rusku.

České zájmy by podle E15 ohrožoval přechod Opelu do rukou konsorcia kanadského výrobce automobilových součástek Magna a ruské banky Sberbank, které plánuje výrobu levných západních aut pro ruský trh. „Nelíbí se nám představa, že by se s nedovolenou státní pomocí vyvážela auta z Německa na ruský trh,“ řekl serveru náměstek ministra Martin Tlapa, který řídí sekci EU. Evropská komise přijetí českého protestu potvrdila.

Přímo v Rusku vyrábí vozy Škoda Auto, loni opustilo výrobní linky v Kaluze přes 37.000 škodovek.

Restrukturalizační plány firmy Magna s Opelem kritizovala také Británie či Belgie. V Opelu, který působí i v těchto dvou zemích, by totiž mělo zaniknout zhruba 10.500 pracovních míst, v Německu asi 4500 z nich.

Americká automobilka General Motors (GM) oznámila, že prodá svou divizi Opel společnosti Magna a největší ruské bance Sberbank, v září. Magna a Sberbank získají v Opelu 55procentní podíl. Desetiprocentní podíl budou vlastnit zaměstnanci podniku a zbývajících 35 procent zůstane GM.

Německo už dříve slíbilo, že když se GM rozhodne pro Magnu, poskytne Opelu státní záruky na úvěry v hodnotě 4,5 miliardy eur (asi 116 miliard Kč).

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí