Dozorčí rada ČSA projedná záchranný plán předsedy Nováka

štítek Stalo se přečtete do minuty

Dozorčí rada Českých aerolinií v úterý projedná záchranný plán firmy od nového předsedy rady Václava Nováka. Ministr financí Eduard Janota předpokládá, že rada „poskytne východiska“ pro rozhodování vlády, zda aerolinky prodat, nebo ne.

Jediným zbývajícím zájemcem o ČSA je konsorcium Unimex Travel Service.

Novákův plán je podle Janoty ještě tvrdší než alternativní plán prezidenta firmy Radomíra Lašáka. Ten počítá mimo jiné s propuštěním stovek zaměstnanců, prodejem letadel, bezcelních obchodů a dalšího majetku a dalšími úvěry od bank.

Podle Lidových novin chce Novák od státu třímiliardovou pomoc, počítá také se 45procentním snížením mezd pilotů. Lašákův plán se má naproti tomu obejít bez státní injekce. Janota již několikrát zdůraznil, že firma se státními penězi počítat nemůže. Oba plány chce ministr porovnat.

Unimex Travel Service za aerolinie nabídl jednu miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění firmy bude nulové. To je však podle některých odhadů v minusu až miliardu korun, takže výnos pro stát by byl v podstatě nulový. Pokud se vláda vysloví pro odprodej národního dopravce, konsorcium by podle Janoty převzalo aerolinky v dubnu či květnu.

Definitivní rozhodnutí o případném prodeji ČSA má padnout ještě v říjnu. Firma nyní bojuje o přežití, v pololetí vykázala ztrátu 1,8 miliardy korun, koncem roku by se podle některých informací mohla ztráta pohybovat kolem tří miliard Kč. Jako alternativa k privatizaci se nedávno ve spekulacích objevilo spojení se ziskovým pražským letištěm.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí