Počet stanic na zemní plyn se v Praze do roku 2012 ztrojnásobí

štítek Stalo se přečtete do minuty

Počet čerpacích stanic na zemní plyn v Praze by se měl do roku 2012 zvýšit ze stávajících čtyř až na 12 čerpacích míst. Ještě v říjnu Pražská plynárenská otevře novou stanici v Modřanské ulici a do konce roku další čerpadlo na Evropské.

Na tiskové konferenci to uvedl Jan Žákovec z oddělení alternativního využití plynu Pražské plynárenské.

Na zemní plyn označovaný zkratkou CNG jezdí v tuzemsku kolem 1800 vozů a jejich počet stále stoupá. V Praze používají ekologičtější vozy na CNG například komunální služby, provozovatelé taxi a auto na plyn si lze i půjčit. Vozy na CNG půjčuje sama Pražská plynárenská a nově také jedna z největších autopůjčoven Sixt.

Sixt pořídila celkem deset vozů Mercedes Benz B, které bude pronajímat v pražských pobočkách. Vozy poskytují zhruba dvoutřetinovou úsporu proti běžným benzinovým automobilům. Firma chce navíc pronájem mercedesů stimulovat nižší cenou. Poplatek 800 korun na den je například o 40 procent nižší než u Škody Octavia a například proti pronájmu Škody Superb uživatel ušetří 70 procent.

Projekt Sixt green rent zahájila německá pobočka Sixtu v minulém roce, kdy pořídila 1000 vozů VW Touran na CNG. Česko je druhou zemí, kde firma auta na plyn nabídla. „Počet vozů budeme rozšiřovat podle poptávky zákazníků,“ uvedl ředitel Sixtu v ČR František Pačes.

Dodavatelé plynu se zavázali, že do roku 2015 vybudují v Česku celkem 100 čerpacích stanic na zemní plyn. Auta na zemní plyn nyní nabízí přes 20 výrobců aut.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí