Janota: Schodek rozpočtu již počítal s dopady vládního balíčku

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo financí již započetlo do schodku státního rozpočtu na příští rok dopady vládního balíčku, který sněmovna schválila koncem září.

„Pokud nedojde k dalšímu razantnímu propadu české ekonomiky, plánovaný deficit státního rozpočtu ve výši 162 miliard korun by neměl být ohrožen,“ uvedl ministr financí Eduard Janota v dnešním tiskovém prohlášení zaslaném ČTK.

Reagoval tak na informace čtvrtečních Hospodářských novin. Podle deníku postavila vláda rozpočet na odhadovaném růstu ekonomiky o 0,3 procenta, zatímco kvůli balíčku se ekonomika sníží o půl procenta. To by mělo podle HN připravit rozpočet o asi deset miliard.

Janota v dnešním tiskovém prohlášení zaslaném ČTK uvádí, že vliv souboru úsporných opatření na ekonomický růst ministerstvo odhadlo na minus 0,8 procenta. To znamená, že místo růstu o 0,3 procenta by ekonomika klesla o 0,5 procenta. Celkový výkon české ekonomiky by měl v důsledku balíčku klesnout o devět miliard korun, což ale neznamená, že by daňové příjmy poklesly o deset miliard, uvedl ministr.

„Nezakrývám, že odhad daňových příjmů je v současné době mimořádně obtížný. Statistická chyba ve výši jednoho procenta příjmů představuje běžnou a tolerovanou odchylku. Z hlediska celkových příjmů se jedná o zanedbatelnou částku,“ tvrdí Janota.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí