Japonci odhalili kartel na trhu obrazovek do běžných televizorů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Japonský antimonopolní úřad uložil pokutu a nařídil upustit od nezákonných praktik společnostem Samsung SDI a MT Picture Display, která patří do skupiny Panasonic. Úřad zjistil, že tyto a další firmy se domlouvaly na cenách obrazovek, které se instalují do obyčejných televizorů s katodovou trubicí. Tím prý poškodily konkurenční prostředí.

Výše pokuty, kterou úřad vyměřil pěti z celkem 11 firem, byla stanovena na 3,3 miliardy jenů (asi 642 milionů Kč). Pokyn upustit od zjištěných praktik však úřad podle agentury Reuters uložil pouze společnostem Samsung SDI a MT Picture Display.

Panasonic, který z trhu obyčejných televizorů odchází a zaměřovat se bude jen na televizory s plochou obrazovkou, podle své mluvčí možná úřad požádá, aby stanovisko přehodnotil. Samsung se zatím k dalším svým krokům nechtěl vyjadřovat.

Televizory s katodovou trubicí se používají stále méně. Plazmové nebo LCD televizory, které klasické přístroje postupně nahrazují, mají věrnější zobrazení, nejnovější modely jsou i úspornější.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí