Firmy budou moci z EU čerpat miliardu korun na rozvoj ICT

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí v říjnu v pořadí již třetí výzvu programu informačních technologií (ICT) v podnicích. Úspěšné projekty si mezi sebou rozdělí celkem miliardu korun.

Oproti předchozím dvěma výzvám bude moci o evropské dotace žádat více firem. Jednak proto, že se okruh žadatelů rozšíří o nové oblasti činnosti a dále snížením minimální výše vlastních investic z 500.000 na 350.000 korun. Na odborné konferenci Invex-Fórum, která dnes začala na brněnském výstavišti, to řekl Pavel Štěrba z agentury Czechinvest.

O dotace mohou žádat malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. Podmínkou je uzavření minimálně dvou účetních období a realizace projektu na území ČR mimo hlavní město Prahu. Dotace lze využít na pořízení počítačového vybavení jako jsou čtečky čárových kódů nebo kamerových a docházkových systémů, na koupi softwarových licencí, IT poradenství, vzdálenou správu nebo výrobu internetových stránek.

V dotačním období 2007 až 2013 je v programu ICT v podnicích vyhrazena částka 4,2 miliardy korun. V první výzvě, která byla vyhlášena v dubnu 2007, se mělo původně rozdělit 500 milionů korun. Ze 340 podaných žádostí na více než 776 milionů korun nakonec ministerstvo podpořilo 246 projektů a alokaci navýšilo na 603 milionů korun.

Druhá výzva běží od května minulého roku, ministerstvo pro ni vyčlenilo celkem miliardu korun. „Tato částka nebude vyčerpána. Nakonec přišlo 295 žádostí na celkovou sumu jen 726 milionů korun. V současné době je vyhodnocujeme, schváleno je asi 30 projektů,“ řekl Štěrba.

Pokud se ve třetí výzvě podaří vyčerpat celou miliardu korun, zbude v alokaci programu asi 1,9 miliardy. Na příští rok chystáme vyhlášení výzvy pro drobné podniky, kam by mělo jít asi 500 milionů korun. Na zbytek se zřejmě vyhlásí čtvrtá výzva nebo v případě velkého zájmu se navýší alokace té třetí, dodal Štěrba.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí