ČNB: Základní úroky ještě mohou klesnout

štítek Úvěry a půjčky přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Další snížení základních úrokových sazeb v České republice je pořád ještě možné, záležet ale bude na tom, zda se ještě sníží tlak na růst cen doma i v zahraničí. Uvedl to viceguvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Základní úrok teď činí 1,25 procenta, což je nejnižší sazba v novodobé historii České republiky.

„Další snížení základní sazby ČNB nelze vyloučit, pokud se negativní externí trendy ještě zvýší a dál klesnou inflační tlaky,“ píše Singer v prezentaci, kterou zveřejnil na webu ČNB.

Centrální banka naposledy změnila základní úrokové sazby v srpnu. Na posledním zasedání své bankovní rady 24. září Singer spolu s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou podle agentury Reuters hlasoval proti většině a chtěl sazby snížit o dalších 25 bazických bodů.

Singer také uvedl, že silný kurz koruny je jedním z hlavních faktorů, které snižují srpnový inflační výhled ČNB.

Česko mělo určitou dobu nejnižší úroky v Evropě. To už ale neplatí a nyní má nižší úrok například eurozóna, kde je základní sazba na rekordním minimu jednoho procenta. Na minimu 0,5 procenta má ale základní úrok také Británie, kde tato sazba od založení centrální banky v roce 1694 nikdy neklesla pod dvě procenta, až letos.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí