Vydavatelé zvažují zpoplatnění zpráv na webu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Zpoplatnění zpravodajství na webu, o němž uvažují přední vydavatelé ve světě i tuzemsku, by nevadilo 38 procentům českých uživatelů internetu.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch, zveřejněného sdružením Tuesday Business Network. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Průzkum se uskutečnil v polovině září na vzorku 508 respondentů, což představuje reprezentativní vzorek pro internetovou populaci starší 15ti let, tedy zhruba pro 3,9 milionů lidí.

Téměř pětina uživatelů by si zpravodajství na webu předplácela za nejvýše 50 korun měsíčně, respektive 600 korun ročně. Zhruba desetina přitom odmítá model paušálního předplatného, ráda by si vybírala konkrétní materiály a služby.

Metodou, která by nyní byla pro předplatné nejpopulárnější, je převod z bankovního účtu. Kromě toho by uživatelé internetu nejraději využívali placení prostřednictvím krátkých textových zpráv (SMS) z mobilních telefonů.

Prostřednictvím SMS už někteří tuzemští vydavatelé, například Economia, část svých zpravodajských serverů zpoplatňují. Jde ale o obsah tištěných odborných časopisů, jež se na web jen „překlápí“. A příjmy jsou zatím spíš doplňkové, píšou LN.

Podle ankety ČTK ze začátku září z tuzemských zpravodajských internetových serverů uvažují o zpoplatnění svých služeb například iDnes.cz, Lidovky.cz či tn.cz. Zatím ovšem vyčkávají. Rezervovaně se ke zpoplatnění staví z velkých serverů iHNed.cz a zcela jej odmítají Novinky.cz. Podle expertů by tak ovšem mohly servery ztratit část čtenářů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí