Stavební firmy zhoršují výhled na roky 2010-2011

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Stavební firmy zhoršují výhled na vývoj odvětví v letech 2010–2011, očekávají pokles o dvě procenta. Pro letošní rok jsou ale nyní naopak optimističtější než na začátku druhého čtvrtletí.

Tehdy odhadovaly v průměru celoroční pokles oboru o 11 procent, aktuálně o osm procent. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků nejnovějšího průzkumu projektu CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG a Ipsos Tambor.

Pesimističtější zůstávají velké stavební společnosti, které nadále v průměru odhadují letošní celoroční pokles odvětví o 11 procent.

Při výhledu do období 2010–2011 podniky předpokládají pokračující pokles českého stavebnictví o dvě procenta. V červenci firmy ještě uváděly pro toto období očekávaný pokles o jedno procento. Předpovědi z dubna 2009 počítaly dokonce s růstem o tři procenta. „Tento trend a zhoršující se výhled vychází z toho, že stavební firmy očekávají pomalejší a dlouhodobější zotavování celého odvětví, než předpokládaly dříve,“ uvedli výzkumníci.

Všechny dotázané stavební firmy uvádějí, že jsou omezeny ve svém růstu. Největším problémem je pro ně stále nedostatečná poptávka, a to ze soukromého i veřejného sektoru. Zvláště nedostatečný počet tendrů vypisovaných veřejnou správou bude mít podle firem největší dopad na jejich hospodářské výsledky.

Od posledního červencového průzkumu se zvýšila průměrná vytíženost kapacit stavebníků o dvě procenta. Podle CEEC Research na tom má ale hlavně zásluhu předchozí omezování kapacit a zvyšování efektivity.

Přes horší výhledy na další období vzrostla během třetího čtvrtletí stavařům sebedůvěra. Kolem 58 procent respondentů předpokládá, že se jejich pozice na trhu v roce 2009 spíše zlepší, což je nárůst z 45 procent v červenci 2009.

Stejně jako v červenci mají i v současnosti firmy zajištěné zakázky na šest měsíců předem. Více než polovina stavebních firem ale uvádí, že má méně zakázek než před rokem. To je stejný podíl jako v červenci, v dubnu hlásila meziroční úbytek zakázek ještě jen třetina podniků. Růst zakázek v nejnovějším průzkumu potvrdilo pouze 15 procent společností. Mezi nimi jsou ale jen malé a střední firmy, z velkých společností nemá meziročně více zakázek ani jedna.

Analýza CEEC Research je založená na rozhovorech s vybraným vzorkem 100 velkých, středních i malých stavebních firem. Nejnovější průzkum se uskutečnil na začátku září 2009.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí