Elliottovy vlny

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Dům financí

Teorii analyzování trhů známou jako Princip Elliottových vln vynalezl ve třicátých letech dvacátého století akciový obchodník Ralph Nelson Elliott. Spočívá v tom, že společenské nebo masové chování trenduje v identifikova­telných vzorcích. Princip vlny pomáhá měřit konec jednoho trendu a začátek jiného. Tyto vzorce jsou řízeny lidskou přirozeností, proto vytvářejí opakované formy, které lze předpovídat.

Základem je pět cenových vln ve směru hlavního trendu, které jsou následovány třemi vlnami proti tomuto trendu. Vlny ve směru hlavního trendu se nazývají impulsní, vlny v opačném směru se nazývají korekční. Existují různá hierarchická rozlišení vln. Základní typy vln jsou kategorizovány a mezi jejich posloupnostmi jsou definována pravidla vztahů. Teorie se snaží graficky i numericky určit vzdálenosti mezi jednotlivými vlnami a odhadovat budoucí pohyby cen cenných papírů.

Princip vln je ovšem také často kritizován kvůli velké složitosti, a mnoho odborníků si myslí, že nemá žádnou opravdovou cenu, co se týká obchodování. Je obtížné vždy správně označovat počítání vln a toto počítání se musí neustále pře-označovat. Ovšem znát historické vlnové vzorce a mít zkušenost v jejich označování je svrchovanou nutností, protože je jasné, že trh se ve všech časových rámcích rozvíjí v pěti-vlnných impulsech následovaných tří-vlnnými opravnými vlnami.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí