Lesy ČR prodaly chalupu za podivných okolností

štítek Stalo se přečtete do minuty

Státní podnik Lesy ČR podle Hospodářských novin (HN) prodal za podivných okolností chalupu v Jizerských horách podnikatelce Ivaně Petříkové, jejíž firma S.M.A. pro Lesy ČR pracuje.

Podle HN podnikatelka za objekt zaplatila 3,6 milionu Kč, podle tržní ceny ale na tomto místně bývají mnohem vyšší. Chalupa leží v osadě Jizerka, jam jezdí například nejbohatší Čech Per Kellner.

Podle HN dostala firma S.M.A. v posledních dvou letech od Lesů ČR zakázky za 27,5 milionu korun na marketingové a reklamní služby. Už jen to podle deníku stačí pro vážné podezření, že celý obchod nebyl čistý. Například že Petříková měla zevnitř podniku cenné informace o tom, že je chalupa na prodej. Nebo že mohl někdo prodej ovlivnit. Petříčková HN odmítla ke koupi cokoliv sdělit.

Lesy ČR, které se posledních pět let prodejem zbavují nepotřebného majetku, tvrdí, že cena nízká nebyla. Generální ředitel Lesů Svatopluk Sýkora, podepsaný pod kupní smlouvou, rozhovor HN odmítl, jeho mluvčí ale poukazuje na tři znalecké posudky, že dům má hodnotu mezi 2,6 až 3,5 milionu Kč.

Jenže na Jizerce podle HN platí úplně jiné poměry. Když se tady před časem prodávala podobná chalupa, cena se vyšplhala přes deset milionů Kč. „Na Jizerce neplatíte ani tak za dům, není tolik důležité, v jakém je stavu. Platíte za to nádherné místo,“ potvrdil HN majitel realitní kanceláře Karel Viktora z nedalekého Tanvaldu.

Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni podnik vytvořil při výnosech téměř 11 miliard korun čistý zisk 461 milionů korun. Těžba dřeva ve státních lesích loni činila 8,25 milionu metrů krychlových.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí