Populární Trabant by se mohl vrátit na silnice v roce 2012

štítek Stalo se přečtete do minuty

Populární lidový vůz Trabant by se mohl na silnice vrátit v roce 2012. Bude ale záležet na tom, zda autoři konceptu představeného na frankfurtském autosalonu seženou silného partnera.

Uvedli to zástupci hračkářské společnosti Herpa, která se spolu s konstruktérskou firmou IndiKar na tvorbě Trabantu nT podílela.

Trabant nT je na rozdíl od svého předchůdce, který byl pro svůj dvoutaktní motor synonymem zápachu a hluku, vybaven tichým elektromotorem o výkonu 47 kilowattů. Ten vozu umožňuje dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Baterie vozu jsou nabíjeny buď prostřednictvím solárního panelu na střeše, nebo z elektrické sítě. Ze zásuvky na 220 voltů trvá nabití asi osm hodin a vůz na jedno nabití ujede až 160 kilometrů.

Nápad obnovit výrobu kdysi oblíbeného automobilu měla bavorská firma miniaturních vozidel a letadel Herpa. Ta již dříve trabanty vyráběla jako modely v měřítku 1:87 a podle jejího manažera Klause Schindlera se rozhodla projekt znovuzrození Trabantu nastartovat před dvěma lety.

Legendární trabanty se vyráběly v saské fabrice VEB Sachsenring Automobilwerke ve Cvikově (Zwickau) od listopadu 1957 do jara 1991. Vyrobilo se jich více než tři miliony. Navzdory minimálnímu vnitřnímu prostoru a slabému motoru si trabant během let získal řadu příznivců. Původní vozy dnes patří i mezi sběratelsky cenný artikl.

Trabant není jediným legendárním vozem, který se dočkal znovuzrození. Luxusní pokračovatele má například VW Brouk nebo Mini Cooper.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí