ACCA: Náznaky zotavení ekonomiky se opírají o křehké základy

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Náznaky zotavení světové ekonomiky se opírají o křehké základy. Vyplývá to z průzkumu Asociace profesních účetních ACCA na téma globálních ekonomických podmínek. Závěry zopakovaly dřívější varování, aby se lídři světové ekonomiky neoddávali předčasnému optimismu a spokojenosti.

„Výzkum ukázal na to, že ekonomická důvěra se ve třetím čtvrtletí zvyšovala pomaleji než dříve tento rok. Naším klíčovým zjištěním je, že v obchodování a nových objednávkách se stalo jen málo na to, abychom tvrdili, že solidní a trvalé ekonomické zotavení se dostaví před koncem roku 2010,“ uvedla ředitelka ACCA pro ČR Kateřina Benešová.

Podle průzkum ACCA na vzorku 1200 finančních profesionálů z 92 zemí sice více respondentů věří, že ekonomika se odrazila ode dna, ale současně se domnívají, že stabilní zotavení hospodářství se pravděpodobně nedostaví před koncem roku 2010.

Důvěra na trzích během třetího čtvrtletí roku 2009 rostla. Nicméně počet těch, kteří důvěru spíše ztráceli (33 procent), mírně převýšil ty, kdo ji spíše získávali (31 procent). I když rostoucí procento respondentů (34 procent) věří, že globální ekonomické podmínky se již zlepšují nebo se zlepšovat budou, až 44 procent dotázaných se domnívá, že současná situace odpovídá ekonomickému dnu a jistou dobu bude přetrvávat.

Skoro 40 procent manažerů dále uvedlo, že příjmy jejich společností se během příštích tří měsíců pravděpodobně nezmění. Stejný počet dokonce předpokládá jejich další pokles. Jen 22 procent dotázaných odpovědělo, že se jejich příjmová bilance zlepší.

Průzkum také ukázal, že příjmy společností během třetího čtvrtletí klesaly, a vzrostly opožděné platby a bankroty dodavatelů a zákazníků. Rapidně se snižovaly investice do vlastních zaměstnanců, investice do kapitálových projektů, které dříve vykazovaly stabilizující se tendenci, také klesaly.

Průzkum poukázal na obrovské regionální rozdíly. Region Asie, Pacifiku, Afriky a některých východoevropských zemí vykázal mnohem větší nárůst důvěry a optimismu než země západní Evropy a Ameriky. Dramatické rozdíly se potvrdily také v otázce reakce vlád na současnou situaci. Na 77 procent respondentů v Africe a 60 procent dotázaných v Asii a Pacifiku očekává nárůst veřejných výdajů. Naproti tomu 68 procent manažerů v západní Evropě očekává jejich pokles. Západní Evropa byla jediným regionem, ve kterém respondenti předpokládají pokles veřejných výdajů po dobu příštích pěti let.

ACCA je globální organizace sdružující profesní účetní. Nabízí kvalifikace lidem z celého světa, kteří hledají uplatnění v účetnictví, financích a managementu. ACCA působí ve více než 170 zemích a prostřednictvím sítě 80 kanceláří poskytuje celosvětově služby a podporu 131.500 členům a 362.000 studentům v jejich kariéře a celoživotním vzdělávání.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí