Vynález liberecké univerzity umožní diktovat telefonu SMS zprávu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Technická univerzita v Liberci vyvinula nový program, který umožňuje diktovat SMS zprávy mobilnímu telefonu. Program, který vyslovené věty poměrně přesně přepisuje na displej mobilu, představili minulý týden na konferenci ve Velké Británii, uvádí liberecká příloha Mladé fronty Dnes.

Přepisu mluveného slova se univerzita věnuje už několik let, vyvinula i program pro počítače, který využívají soudy nebo postižení.

„Existují dvě verze diktovacího mobilu. Buď se program rozeznávající řeč nahraje přímo do telefonu, nebo se telefon připojí na internet k vzdálenému serveru, který celou práci udělá za něj,“ řekl deníku Jan Nouza z liberecké univerzity, který tým vede. V prvním případě telefon pracuje se slovníkem o objemu čtvrt milionu výrazů. Protože telefon sám zpracovává řeč pomaleji, člověk musí diktovat s krátkými pomlkami mezi slovy, která se postupně objevují na displeji. Při diktování přes internet je slovník bohatší a diktující může mluvit souvisle, za mobilní internet ale platí.

„Pro mobilní operátory by to mohlo být zajímavé jako další datová služba,“ poznamenal Petr Herian z firmy Newton Technologies, která telefony s univerzitou zkouší. S programem na diktování SMS dokážou pracovat jen dražší telefony, které v sobě mají operační systém – tedy přístroje za ceny od 5000 korun. „Už vyjednáváme s firmami, které podnikají v mobilní komunikaci,“ předesílá Herian. Před uvedením na trh zbývá vyřešit už jen několik problémů – například jak zabránit pirátskému kopírování programu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí