Japonská ekonomika rostla pomaleji, než se předpokládalo

štítek Stalo se přečtete do minuty

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí po zpřesnění údajů vzrostla o 0,6 procenta, tedy méně, než se předpokládalo. Oznámila to japonská vláda. Předběžné údaje hovořily o růstu 0,9 procenta, nicméně revize dat ukázala výraznější pokles zásob. Právě tvorbu zásob analytici považovali za příznivou známku toho, že firmy rychleji vyklízejí sklady.

Revize dat rovněž znamená, že v přepočtu na celý rok japonská ekonomika rostla tempem 2,3 procenta. To je pomalejší tempo než 3,7 procenta, se kterým se počítalo v předběžné zprávě. Přepočet na celý rok znamená, že pokud by ekonomika rostla stejným tempem jako ve druhém čtvrtletí, pak by celoroční růst činil 2,3 procenta.

Přepočet na celý rok neznamená meziroční růst. Ten se počítá jinak a jiný je rovněž výsledek.

Přestože výsledek je překvapivě horší, než očekávali analytici i vláda, zároveň potvrzuje, že největší asijská ekonomika se ve druhém kalendářním čtvrtletí vymanila z recese. Ta trvala celý rok.

Vzhledem k tomu, že stav globální ekonomiky se nyní obecně zlepšuje, Japonsku by do budoucna měl pomoci růst vývozu. Analytici ale upozorňují, že ekonomika také těží z vládních stimulačních kroků a až ty odezní, hospodářský růst se může opět snížit. Tím by centrální banka zřejmě nemohla sáhnout ke zvýšení úrokových sazeb.

„Zpřesněné údaje ukazují, že hospodářské oživení bylo jen mírné ve srovnání s hlubokým propadem ekonomiky v předchozích čtvrtletích. Nicméně krátkodobý výhled se tím nemění, protože větší negativní faktor na straně zásob není nezbytně záporným faktorem. Znamená posun v úpravě zásob,“ myslí si hlavní ekonom ústavu Dai-Ichi Life Research Institute Jošiki Šinke.

„Ekonomika se pravděpodobně do konce roku 2009 bude zlepšovat a v následujícím roce zpomalí. Vzhledem k tomu, že je nepravděpodobné, aby se v nejbližší době vyřešily takové problémy jako je deflace a citelný propad výroby, bude centrální banka čelit tlaku, aby zachovala uvolněnou měnovou politiku,“ dodal Šinke.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí