Nezaměstnanost ve Španělsku prý může vystoupit až na 20%

štítek Stalo se přečtete do minuty

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se zřejmě bude dál zvyšovat, a přestože země má tradičně jednu z nejvyšších nezaměstnaností v celé Evropské unii, v nejbližší době by mohlo být bez práce až 20 procent práceschopného obyvatelstva. Řekl to dnes tamní ministr práce Celestino Corbacho. Hlavní příčinou je podle něj přistěhovalectví.

Vláda ve své poslední prognóze počítá na toto čtvrtletí s růstem nezaměstnanosti na maximálně 18,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí míra nezaměstnanosti ve Španělsku činila 17,9 procenta.

Ministr v rozhlasové stanici Onda Cero řekl, že s růstem nezaměstnanosti na 20 procent nepočítal, ale nyní tak vysokou nezaměstnanost nevylučuje. Takový scénář se podle něj může naplnit, pokud bude pracovní síla narůstat tak rychle, jako v posledních letech.

„Pokud by se u nás počet pracovních sil zvyšoval přirozeně, tak bych si nemyslel, že bychom se (s nezaměstnaností) dostali tak vysoko,“ řekl ministr.

Počet pracovních sil se ve Španělsku loni zvýšil o více než 600.000 lidí, z valné části právě kvůli přistěhovalectví. Oficiální statistiky ale ukazují, že do Španělska už v poslední době směřuje méně lidí. Důvodem je hlavně úbytek pracovních míst, která byla pro cizince atraktivní. Taková místa se nabízela hlavně ve stavebnictví a službách.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí