Podnikatelé si přejí předčasné volby a vládu se silným mandátem

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Drtivá většina podnikatelů si přeje předčasné volby a vládu se silným mandátem co nejdříve. Shodli se na tom zástupci podnikatelských svazů. Hlavní prioritou by podle nich nyní mělo být přijetí pragmatického rozpočtu na příští rok. Jinak se prý může situace tuzemských podniků dále zhoršit.

„Je nutné, aby co nejdříve byla přijata legislativní opatření, která pomohou tuzemským firmám a celému hospodářství lépe se vyrovnat s dopady finanční krize a podpoří udržení maximálního počtu pracovních míst. Tato klíčová ekonomická opatření ale dokáže úspěšně uskutečnit pouze vláda se silným politickým mandátem, který může vzejít pouze z řádných voleb,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

Pro podnikatelskou sféru je zásadní politická stabilita země, kterou by zaručovala silná vláda, souhlasil také mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Podstatné je v této souvislosti podle něj včasné přijetí státního rozpočtu. Pokud tomu tak nebude, může dojít k znejistění makroekonomického prostředí, nebude jasné čerpání financí z jednotlivých rozpočtových kapitol, hrozí i omezení získávání dotací podnikatelskou sférou, dodal.

Podnikatelé považují za velmi důležité, aby se vláda a parlamentní politické strany v této chvíli konstruktivně věnovaly především řešení státního rozpočtu a stabilizaci veřejných financí, které jsou v katastrofálním stavu, doplnil Šeich. Rozpočet na příští rok by podle něj měl být maximálně pragmatický a měla by se k němu vázat realizace celé řady kroků, jako je zvýšení nepřímých daní, snížení mzdových výdajů ve státní správě a změna zákonů, které umožní snížení příliš vysokých povinných výdajů státu.

"Obáváme se, že pokud se nepodaří v brzké době vyřešit současnou situaci nejistoty ohledně dalšího politického vývoje v zemi, tak to může mít velmi negativní dopad na celou českou ekonomiku. Stav nejistoty a odkládání přijetí důležitých legislativních opatření na podporu české ekonomiky může vést k dalšímu zhoršení situace tuzemských firem, dalšímu propouštění a růstu nezaměstnanosti, menšímu počtu nových zahraničních investorů a zhoršení ratingu ČR,“ varoval Šeich.

Podle ministra financí Eduarda Janoty by možné posunutí voleb znamenalo při přípravě státního rozpočtu na příští rok velké komplikace. „Ohrozí to celý cyklus investiční výstavby. Zejména to ale ohrozí možnosti čerpání prostředků z evropských fondů, protože rezorty nebudou mít prostředky na financování. Je to velmi vážná situace a velký problém,“ řekl dnes Českému rozhlasu – Radiožurnálu Janota. Podle něj by pak Česko mohlo mít stejné problémy jako například Maďarsko.

Volby, dosud plánované na 9. a 10. října, ohrozil v úterý Ústavní soud, který rozhodl o odložení vykonatelnosti rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb kvůli ústavní stížnosti jednoho z poslanců. Ve středu soudci oznámili, že stížnost samotnou projednají veřejně 10. září.

Lídři parlamentních stran a významní ústavní činitelé se poté shodli na tom, že receptem na současnou situaci je rychle přijatá novela ústavy umožňující rozpuštění Poslanecké sněmovny jejím vlastním rozhodnutím a následné vypsání předčasných voleb. Tímto postupem lze prý dosáhnout konání předčasných parlamentních voleb v původním říjnovém či v krátké době poté následujícím termínu.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí