Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dále zlevnily

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu dále klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 16 haléřů na průměrných 28,96 Kč za litr. Cena nafty se snížila o šest haléřů na 26,84 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického ú­řadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zlevnil o 12 haléřů na průměrných 28,50 Kč za litr. Cena plynu LPG se snížila o haléř na průměrných 12,19 koruny za litr.

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS, která také ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic sleduje, zlevnil nejprodávanější benzin Natural 95 od neděle o 14 haléřů na 28,61 koruny za litr. Průměrná cena nafty za toto období klesla o 12 haléřů na 26,42 koruny za litr.

Cenové rozdíly mezi jednotlivými kraji se podle analytika společnosti Broker Consulting Jana Šimka zmenšují. „Stále zůstává nejdražší Praha. Na druhé straně cenové škály jsou Karlovarský a Ústecký kraj. Je to důsledek stabilizace trhu,“ řekl. V Praze stál ve čtvrtek podle CCS litr benzinu 29,28 koruny za litr, v Karlovarském kraji pak 28,27 koruny za litr.

Příčinou mírného zlevnění pohonných hmot je podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka pokles cen na burze v Rotterdamu. Mírné snížení cen u čerpacích stanic nebo jejich stagnaci lze podle něj očekávat i v tomto týdnu.

„V současné době vládne na finančních trzích nejistota ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky, když se investoři obávají, zda bude oživení tak rychlé, jak předpokládali. Tato nervozita se přenáší i na trh s ropou. Jestliže se ukáže, že očekávání investorů ohledně hospodářského oživení byla nadhodnocená, pak může dojít k dalšímu poklesu cen ropy a následně i pohonných hmot,“ uvedl Šimek.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí