Slovenská Poštová banka chce v Česku otevřít pobočku

štítek Stalo se přečtete do minuty

Slovenská Poštová banka, která patří k největším bankám na slovenském trhu ve spotřebitelském financování, chce v Česku otevřít svoji pobočku zaměřenou zpočátku pouze na firemní klientelu. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

„Rozhodli jsme se, že požádáme Českou národní banku o licenci,“ řekl MfD majitel banky Mário Hoffmann. Banka by podle něj mohla otevřít pobočku v ČR ještě do konce letošního roku a začátkem příštího roku se chce rozhodnout, jestli se pustí na tuzemském trhu také do služeb pro drobné klienty. „Je to naše hlavní činnost na Slovensku. Narostli jsme a máme znalosti, které by bylo dobré využít v prostředí velmi podobném slovenskému,“ uvedl Hoffmann.

Podle expertů není jisté, že se na český trh, který je hustě posetý bankami, ještě vejde další banka. „Bankovní trh je u nás velmi dobře obsazen, navíc případné vybudování sítě poboček samozřejmě není levné. To nemusí nic znamenat, záleží na konkrétních nabídkách produktů, s jakými banka přijde,“ řekl podle MfD prezident České bankovní asociace Josef Tauber. Podle něj jsou příklady, kdy i na mnohem více obsazených trzích, než je ten tuzemský, noví hráči získali statisíce klientů za pár týdnů.

Slovenský miliardář Hoffmann ovládl Poštovou banku prostřednictvím své investiční společnosti Istrokapital loni na jaře. Istrokapital teď drží v bance 93,8 procenta, dalších pět procent patří státní Slovenské poště, napsala Mladá fronta Dnes.

Na tuzemský trh letos v srpnu vstoupila Privatbanka z finanční skupiny Penta, která již několik let působí na Slovensku a zaměřuje se na bohatší soukromé osoby. Jejím cílem je do konce roku 2012 spravovat majetek klientů v objemu šest miliard korun a vybudovat tým privátních bankéřů.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí