Írán žádá od Západu dialog, kritizuje sankce

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Írán dnes vyzval velmoci, aby revidovaly svou politiku vůči Teheránu a zahájily s ním dialog o jeho jaderném programu. Zároveň prohlásil, že nové sankce mu nezabrání v něm pokračovat. Uvedl také, že chce nadále spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

„Nastala příhodná chvíle pro ostatní strany, aby revidovaly svou politiku. Měly by s Íránem vést dialog, nikoli se stavět proti němu,“ řekl mluvčí íránské diplomacie Hasan Kaškaví v televizní stanici Press-TV. „Minulé zkušenosti ukázaly zbytečnost těchto sankcí. Nezabrání nám v obraně našich zákonných zájmů,“ uvedl Kaškaví.

Šest velmocí, které s Íránem jednají, tedy Spojené státy, Rusko, Německo, Francie, Velká Británie a Čína, by měly hovořit o íránské jaderné otázce v září. Do té doby očekávají, že Teherán odpoví na jejich nabídku k dialogu. Pokud se tak nestane, Spojené státy by měly dát podnět k novým mezinárodním sankcím proti Íránu odmítajícímu zastavit svůj jaderný program. Tyto sankce by v případě Washingtonu mohly být i jednostranné.

MAAE má tento týden vydat o íránské jaderném programu zprávu. Írán minulý týden zrušil omezení pro inspektory MAAE a umožnil jim přístup k jednomu z téměř dokončených reaktorů a k dalšímu jadernému provozu. Inspektoři prý také už navštívili téměř dokončený těžkovodní reaktor v Aráku, který byl mimo dosah MAAE téměř rok. Navíc Teherán také souhlasil s rozšířením monitorovacích aktivit v zařízení na obohacování uranu.

USA daly Íránu čas do podzimu, aby odpověděl na nový návrh a zúčastnil se jednání o svém jaderném programu. Zatím se jednalo ve složení pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německo. Izrael tlačí na to, aby se Íránu nedával neomezený čas na přijetí podmínek.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pátek poprvé zmínila o sankcích v sektoru energetiky, pokud jednání o íránském jaderném programu ztroskotá.

Írán považuje za své právo zejména pokračovat v obohacování uranu, avšak Rada bezpečnosti OSN již několikrát požadovala, aby je zastavil. Velmoci se obávají, že by íránský jaderný program mohl být využit pro vojenské účely, to však Teherán vždy razantně odmítal.

Zdroj: České noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí