RWE podala nabídku na koupi akcií polské energetiky Enea

štítek Stalo se přečtete do minuty

Jedním ze dvou účastníků tendru na koupi 67 procent akcií polského energetického podniku Enea je německý koncern RWE. S odvoláním na nejmenované zdroje ve finančních kruzích to dnes napsal německý list Financial Times Deutschland. Česká společnost ČEZ v pátek uvedla, že se tendru na Eneu nezúčastní.

Polské ministerstvo státního pokladu v pátek sdělilo, že do určeného termínu dostalo na Eneu dvě nabídky od nejmenovaných zájemců. Polská vláda chce prodat 67 procent jediné veřejně obchodované energetické společnosti v zemi za výraznou přirážku k současné tržní ceně, která je 6,1 miliardy zlotých (zhruba 38 miliard Kč).

Náměstek polského ministra státního pokladu Jan Bury dříve uvedl, že o Eneu měly vedle ČEZ zájem francouzská GDF Suez, švédský Vattenfall a německá RWE. Vattenfall, který již má na polské firmě od loňského prodeje části akcií 19 procent, v pátek stejně jako ČEZ oznámil, že se tendru neúčastní.

Enea měla loni čistý zisk 215 milionů zlotých, v letošním prvním čtvrtletí pak vydělala 202 milionů. Prodej většiny akcií firmy má být jedním z kroků polské vlády v jejím plánu získat do roku 2010 privatizací 36,7 miliardy zlotých.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí