Insolvenční řízení se v příštím roce zřejmě prodlouží

štítek Stalo se přečtete do minuty

Na počátku příštího roku budou podle Lidových novin v Česku chybět stovky insolvenčních správců. Od ledna začne platit legislativa, která ukládá každému správci složit nové zkoušky.

Letos do června v nich uspělo 119 lidí, rejstřík ministerstva spravedlnosti přitom obsahuje 3700 insolvenčních správců.

„Termíny zkoušek na září a říjen jsou plné. Předpokládáme, že do konce roku se celkový počet přezkoušených dostane na 200,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke. Ministerstvo má ale možnost udělit výjimku a správcem případně jmenovat kvalifikovaného právníka.

„Insolvenční řízení se mohou stát úzkým hrdlem ekonomiky“ citují LN prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla. Počet insolvenčních návrhů přitom roste. Zatímco loni bylo v prvních sedmi měsících podáno 2969 insolvenčních návrhů, letos to bylo již 4874, píšou LN.

„Dá se očekávat, že letos bude podáno kolem 9000 insolvenčních návrhů, tedy zhruba o 70 procent více než loni,“ uvedla analytička poradenské společnosti Creditreform Miloslava Osvaldová.

Aby se vysoký nárůst insolvenčních návrhů dal zvládnout, mělo by na počátku roku být přezkoušeno zhruba 300 až 500 správců, míní mluvčí Komory specialistů pro krizové řízení Světlana Zvolánková Semrádová. Za optimální považuje, aby se počet správců ustálil na 1200.

Insolvenční správce se účastní soudního řízení, jehož cílem je napomoci věřitelům získat peníze od předlužených osob.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí