Tůma: Kurz mezi 25 a 26 Kč/EUR není problém

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Kurz české měny v rozpětí mezi 25 a 26 korunami za euro by neměl být větším problémem pro vývoj české ekonomiky. Guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma to dnes uvedl v rozhovoru pro Rádio Česko. Pro zachování konkurenceschop­nosti českých exportérů je podle Tůmy důležité, že vývoj kurzu koruny je v současné době pozvolný a měna prudce neposiluje jako v polovině loňska.

„Prudké posílení koruny v polovině loňského roku způsobilo exportérům problémy. To bylo tehdy důvodem naší slovní intervence a také snížení úrokových sazeb. Po velkých výkyvech se však v poslední době koruna stabilizovala,“ řekl Tůma.

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek poprvé od května upravila úrokové sazby, snížila je o čtvrt procentního bodu na historicky nejnižší úroveň 1,25 procenta. Odpoledne pak oznámila zhoršený odhad vývoje tuzemské ekonomiky v letošním roce, která by měla podle prognózy centrální banky poklesnout o 3,8 procenta.

Rozhodnutí ČNB přivítal prezident Hospodářské komory Petr Kužel, podle kterého tuzemští exportéři doufají, že snížení úrokové sazby přinese oslabení koruny. To by podle Kužela mohlo vést k oživení exportu, protože české zboží by se stalo cenově konkurenceschop­nějším.

Průměrný kurz koruny letos ČNB prognózuje na 26,60 Kč/EUR. Příští rok pak počítá s posílením koruny na 25,70 Kč/EUR. Koruna by měla posilovat podle prognózy centrální banky i v roce 2011, v tomto roce by se měla koruna obchodovat v kurzu 25,30 koruny za euro. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26 Kč/EUR.

V příštím roce ČNB počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 0,7 procenta a v roce 2011 s růstem o 2,2 procenta. Centrální banka tak výrazně revidovala svůj odhad vývoje ekonomiky, když v květnové prognóze očekávala pokles ekonomiky v letošním roce o 2,4 procenta a v roce 2010 růst hospodářství o 1,4 procenta.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí