Cestovní ruch v ČR poznamenala krize i počasí

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Většinou jako průměrný hodnotí první prázdninový měsíc správci rekreačních zařízení v zemi. Jako dobrou sezonu hodnotí letošní léto většina provozovatelů a majitelů atraktivnějších kempů, akvaparků, lázní, památek i zoo.

Horší už to je u hotelů a penzionů, jejichž obsazenost se letos výrazně propadla, a nejhůř hodnotí první půlku prázdnin provozovatelé venkovních koupališť. Podepsalo se na tom deštivé počasí na začátku prázdnin a hospodářská krize, výraznou roli ale hraje také rozmanitost nabídky.

„Jsme se sezonou spokojeni. Nástup sezony se kvůli počasí jen o týden posunul. Nepřijeli pouze lidé, kteří se rozhodovali na poslední chvíli. Jinak u nás je tak široká nabídka, že nemusí být každý den 30 stupňů a azuro a vždy je co dělat,“ řekl v anketě ČTK obchodní ředitel společnosti Lipno servis Martin Řezáč.

„Domácí cestovní ruch se opravdu zlepšuje, potvrdil Martin Slavík z Kanceláře destinačního managementu Písecko. Kancelář koordinuje aktivity v cestovním ruchu v regionu. Pomáhá hoteliérům vytvářet atraktivnější pobytové balíčky, v nichž kromě noclehu nabídnou hostům i další služby. "Obecně lidí z České republiky přibývá, začínají znovu objevovat Čechy. Určitě to souvisí i s krizí, kdy lidé nechtějí utrácet za zahraniční dovolenou, protože se bojí o práci, nebo o ni už přišli,“ konstatoval.

Někteří provozovatelé jsou ale jiného názoru a stěžují si na odliv zahraničních turistů. Českým hotelům ubyli především Němci, Angličané, Irové, Nizozemci, Japonci, Američané, Španělé a Brazilci. Nabídka převyšuje poptávku ve většině regionů už od loňského roku, nejvíce je to vidět v Praze, která má více hotelů než například větší Vídeň.

„Spoustu lidí postihly také záplavy. Dalším faktorem je letos výrazně nestálé počasí,“ řekl ČTK Luděk Téra ze společnosti Region Máchova kraje. V kempech kolem Máchova jezera je až o třetinu lidí méně než v minulých letech. Převládají tam Češi, Němců a Holanďanů přijelo jen pár. „Rusové k nám nechtějí, požadují vyšší služby,“ dodal Téra. Kemp podle něj využívají hlavně lidé nižší střední třídy, a právě ty zasáhla krize nejvíce.

Odliv zahraničních turistů zaznamenal i Harrachov, Češi tam musí podle provozovatelů penzionů a hotelů cestu teprve znovu najít. „Do půlky července tu bylo úplně prázdno, teprve nyní se situace zlepšila,“ řekl Stanislav Slavík z harrachovského kempu Jiskra, který je obsazený sotva ze tří čtvrtin.

Kdo si ale vůbec nestěžuje, jsou majitelé půjčoven lodí a tábořišť u řek. Ty letos takříkajíc vodáky přetékají a plavidla je nutné rezervovat se značným předstihem.

Podle některých provozovatelů může naopak finanční krize návštěvnost zvyšovat. „Každý nějakou tu korunu na dovolenou má a jestliže mu nestačí na zahraničí, tak ji naopak utratí tady u nás v republice,“ domnívá se Zuzana Urbancová, ekonomka uherskobrodského akvaparku Delfín. Zařízení podle ní letos v létě výkyvy v návštěvách nezaznamenalo a méně lidí občas kvůli špatnému počasí chodilo jen na jeho venkovní koupaliště.

Zdroj: Finační noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí