Švejnar navrhuje prodloužit odchod do penze

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ekonom Jan Švejnar v rozhovoru pro Právo uvedl, že v období krize je vhodné zabývat se možností skokově zvýšit věk odchodu do penze. Podle něj by to mělo hlavně v následném období velký ekonomický efekt.

Zároveň varoval před omezením státních výdajů, které může přispět k prohloubení kri­ze.

„Přilepšilo by se především stávajícím důchodcům a mohlo by se rovněž investovat do vědy,“ řekl listu Švejnar. Poznamenal, že krize je také dobou, kdy se ekonomiky jednotlivých zemí připravují pro další období cyklu, tedy na prosperitu. Jednotlivé země provedenými změnami rozhodují o své budoucí konkurenceschop­nosti.

Švejnar rovněž uvedl, že by dál prosazoval větší odlehčení ceny práce, tedy radikální snížení sociálních a zdravotních odvodů. Největší ztrátu totiž podle něj představují noví a noví nezaměstnaní. „Netvoří žádnou přidanou hodnotu, nic nepřidají k HDP, jen stojí peníze. Tuto ztrátu navíc už nikdy nenahradíme,“ míní Švejnar.

Ekonomika, která má méně nezaměstnaných, je na tom podle něj lépe, než ta, která jich má hodně. Chybějící peníze z nízkých sociálních odvodů lze nahradit jinak, třeba zvýšením nepřímých daní.

Protože se jedná o celosvětovou kalamitu, mělo by dojít k nějakému konsensu, jaká efektivní opatření prosadit, tvrdí ekonom. V globální krizi by měl být národní protikrizový program součástí programů a společných postupů v rámci celé Evropy, navíc v koordinaci s USA. Odhadl, že pozitivní změny v USA se v Evropě projeví v rozmezí tří až devíti měsíců, v Česku tři měsíce za západní Evropou. „Takže pro nás bude ještě několik čtvrtletí v ekonomice krušných,“ řekl dnešnímu Právu Švejnar.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí