Kolik stojí antikoncepce?

štítek Nakupování čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

26.září proběhl světový den antikoncepce. Je to vůbec první mezinárodní kampaň, jejímž cílem je informovat o antikoncepci a předejít tak množství interrupcí, ke kterým každoročně dochází. V posledních letech jejich počet klesá, což je dobrá zpráva. Není to z důvodu, že by klesala porodnost, to právě naopak, ale lidé se o antikoncepci dozvídají ve větší míře, než tomu bylo před lety. Trh s antikoncepcí se dynamicky vyvíjí, některé přípravky vymizely, jiné jsou zcela nové. Liší se nejen ve způsobu užívání, ale také v ceně.

Máme několik metod antikoncepcí. Jednak to jsou metody reverzibilní (po skončení používání dochází k návratu plodnosti) a ireverzibilní metody (kdy dochází k trvalé ztrátě plodnosti). Takovým příkladem může být sterilizace muže nebo ženy. Mezi reverzibilní metody patří metody přirozené, mechanické, chemické a hormonální. Určitě jste už někdy slyšeli o měření bazální teploty, což patří do metod přirozených. Dále je například možná metoda neplodných dní, ovulační papírkový test z moči atd. Mechanické metody jsou přece jen jistější, jsou to: pesary, kondomy, nitroděložní tělíska a méně spolehlivější přerušovaný pohlavní styk. Chemické přípravky obsahují látky zabíjející spermie – tam bych zařadila spermicidní pěny, gely, čípky, krémy. Stále více vyhledávaná forma antikoncepce je hormonální. Máme gestagenní hormonální antikoncepci – tablety- tzv. minipilulky, podkožní tyčinku, hormonální nitroděložní tělísko a injekce. Dále známe postkoitální antikoncepci a pak již zmiňovanou sterilizaci. Každá z těchto metod má své pro a proti. Správný výběr by měl vždy doporučit gynekolog.

Teď jsme si přiblížili možnosti volby a nyní se pojďme podívat na to, kolik co vlastně stojí. Cena je jedním z kritérií při výběru antikoncepce. Nejmodernější formy antikoncepce vykazují vysokou bezpečnost, proto i jejich cena je o něco vyšší. Platí však, že všechny přípravky, které jsou v České republice k dispozici prošly kontrolou a jsou bezpečné. Kondom, pohotovostní ochrana proti pohlavně přenosným chorobám a otěhotnění, kterou lze použít kdekoliv a kdykoliv. V ČR se dají koupit kondomy od několika výrobců. Každý z nich má poměrně širokou nabídku různých provedení. Liší se nejen v kvalitě, vůni, velikosti, ale i v ceně. Kondomy se pohybují v průměru kolem 10 Kč na kus. Je to jediná antikoncepce, která chrání před pohlavními chorobami. Nitroděložní tělíska lze obvykle koupit za 700 Kč, nitroděložní tělíska s hormony zaváděné na 5 let pak 5 500 Kč. Hormonální antikoncepce má v dnešní době stále větší zastoupení v celém objemu ochrany společně s kondomy. Ceny hormonální antikoncepcí se pohybují od 300 KČ do 1000 Kč na 3 měsíce. Hormonální antikoncepci vždy předepisuje lékař. Dále zmiňovaná je injekční forma.Má tříměsíční dobu působení a cena se pohybuje okolo 1000 Kč. Podkožní implantát, který je zaveden na 3 – 5 let stojí v průměru 5000 Kč. Mezi nejznámější postkoitální antikoncepci patří Postinor, jehož 2 tabletky lze pořídit za 200 Kč.

Ochrana před nežádoucím otěhotněním nás stojí pěkný balík peněz, ale pokud žena opravdu dítě ještě nechce, je to ideální volba. Pokud však přece jen k oplodnění dojde, žena v České republice má na výběr. Buď si dítě nechat, nebo jít na potrat. Nejnižší cena potratu se pohybuje okolo 2500–3000 Kč. Dále pak musí klientka zaplatit asi 1000 Kč za předchozí vyšetření a sepsání žádosti u svého gynekologa.

Na celém světě nechtěně otěhotní asi 80 milionů žen za rok a 20 milionů žen je vystaveno riziku neodborného provedení interrupce. Z těchto žen 68 000 následkem zákroku umírá. V rozvinutých zemích ročně otěhotní kolem 28 milionů žen. Ještě před 20 lety označovala WHO (Světová zdravotnická organizace) Československo za zemi bez antikoncepce. Výrazné zaostávání za mnoha jinými zeměmi způsobilo také neúměrně vysoký počet umělých potratů. V současnosti je v České republice úroveň antikoncepce srovnatelná se situací v nejvyspělejších zemích světa a počet interrupcí se snížil o více než 70%.

Tereza Sábelová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí