Tunel Blanka se začal razit také ve směru z Letné

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Výstavba pražského tunelového komplexu Blanka v úterý vstoupila do nové etapy ražbou ve směru z Letné do Tróje. Dosud se tunel razil jen ze směru z Tróje.

Podle pražského magistrátu by obyvatelé Letné průvodní jevy způsobené ražebními pracemi neměli téměř pocítit.

V souladu s hornickou tradicí ražba začala osazením sošky svaté Barbory na portále tunelů. Stavební práce v podzemí budou probíhat v nepřetržitém provozu. Suť, která vznikla v souvislosti s ražbou od Tróje, bude vyvážena jako dosud přes Libeň. Hornina od Letné bude odvážena směrem na západ od Letenské pláně, tedy jako hornina z výkopu stavební jámy na Letné.

Veškeré budovy ve spádové oblasti byly předem prohlédnuty soudním znalcem, uvedl magistrát. Znalec navrhl případné zesílení konstrukcí, pokud to stav jednotlivých objektů vyžadoval.

Důvodem ražby z obou směrů je podle primátora Pavla Béma zpoždění, které výstavba nabrala při loňských propadech zeminy ve Stromovce. Loni v květnu a na podzim se v tamním parku opakovaně propadla půda nad místem ražby. Metrostav, který je hlavním dodavatelem stavby, potom musel z rozhodnutí Báňského úřadu ražbu zastavit a nadloží ve Stromovce zpevnit.

Vyšetřování podzimního případu policie minulý týden odložila, viníka nenašla. Podnět k vyšetřování dal Bém. „Musím se přiznat, že jsem (výsledkem vyšetřování) mírně překvapen, ale to v tuto chvíli nic nemění na faktu, že byl případ odložen a tunelové ražby běží dál,“ řekl dnes při zahájení ražby primátor.

Tunelový komplex Blanka, který je součástí severozápadní části městského okruhu mezi Malovankou a Pelc Tyrolkou, by měl být hotov v roce 2011. Výstavba severozápadní části vnitřního automobilového obchvatu mezi Špejcharem a křižovatkou Pelc-Tyrolka začala loni. Silnice povede tunely pod Letnou a pod Stromovkou.

Investorem městského okruhu je magistrát. Náklady na stavební práce budou 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun. Pražský primátor v úterý vyjádřil přesvědčení, že rozpočet stavby překročen nebude.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí