Janota: Státní dluhopisy pro drobné klienty přezkoumá ÚOHS

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministr financí Eduard Janota požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o vyjádření, zda je současný návrh prodeje dluhopisů pro drobné klienty přes Středisko cenných papírů (SCP) v souladu se zákonem.

Informoval o tom server iHNed.cz. Janota se podle serveru obává například reakce bank, které pravděpodobně v prodeji státních dluhopisů nebudou hrát žádnou úlohu. Antimonopolní úřad by se měl vyjádřit do konce týdne.

„Nepředpokládám ze strany úřadu žádné námitky. Požádal jsem o vyjádření pro jistotu, aby se některé subjekty později neozvaly a celý proces nezkomplikovaly,“ řekl serveru Janota. Dodal, že prodej přes SCP je nejjednodušším a nejlevnějším řešením. Středisko má zajišťovat kontakt s dílčími distributory, což mají být Česká pošta a RM-Systém.

Šéf ÚOHS Petr Rafaj potvrdil, že jeho úřad žádost obdržel, ale žádné rozhodnutí zatím nechce prezentovat. Poté, co se vyjádří ÚOHS, by se měla sejít pracovní skupina MF, která připraví konkrétní parametry dluhopisů, například úrokovou sazbu, způsob jejího stanovení a cenu za jeden kus. Podle Janoty je stále reálné, že se první emise prodá nejpozději v listopadu. Spekulace o tom, že jednání ztroskotala, ministr odmítá, píše server.

Státní cenné papíry pro drobné klienty by měly být jedním z dalších zdrojů, jak získat peníze pro státní pokladnu. Ministr uvedl, že plánuje vydání maximálně dvou emisí ročně. Úrokovou sazbu nekomentoval. „Úrok určíme až v okamžiku emise, ale samozřejmě se nemůžeme odchýlit od trhu,“ konstatoval s tím, že také ještě není jisté, jestli bude úroková sazba pevná nebo pohyblivá.

O získání finančních prostředků drobných klientů usilují i banky, které se snaží státní emisi dluhopisů předběhnout s podobnými produkty. Bankovní domy chtějí využít vysokých výnosů z dluhopisů a získat nové klienty dříve než stát, napsal iHNed.cz.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí