Generálním ředitelem ČT byl opět zvolen Jiří Janeček

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Generálním ředitelem České televize byl na příštích šest let zvolen dosavadní ředitel Jiří Janeček. Rozhodla o tom ve středu Rada České televize.

Jejích 14 členů mu ve třetím kole volby dalo deset hlasů, což byla minimální hranice pro vítězství. Jeho soupeřce Janě Kasalové dali radní tři hlasy.

„Je to úleva, protože ta mediální masáž, která trvala asi třičtvrtě roku byla veliká. Doufám, že už to skončilo. Plánů mám spoustu,“ uvedl krátce po svém znovuzvolení Janeček. Mimo jiné nevyloučil propouštění na základě personálního auditu. Ředitel chce také navázat přímý kontakt s diváky, určitým příkladem by mu měl být bývalý šéf Novy Vladimír Železný.

Podle šéfa rady Jiřího Baumruka nešlo o jednoduchou volbu, rada prý vybírala ze silných kandidátů. „Rozdíl mezi kandidáty byl výrazný a dalo se tak předpokládat, že pokud někdo vyhraje, bude to Jiří Janeček,“ dodal přesto Baumruk.

Rada vybírala celkem z pěti kandidátů. Těmi byli kromě Janečka a bývalé programové ředitelky televize Prima Kasalové bývalý šéf dabingu filmových studií na Barrandově Radomír Pekárek, bývalá europoslankyně Jana Bobošíková a zakladatel a výkonný ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek. Do druhého kola se dostal Janeček s devíti hlasy a Kasalová se třemi hlasy. Bobošíková nezískala od radních jediný hlas.

Janeček před radou mimo jiné řekl, že za jeho éry ČT vyrovnaně hospodařila a podle průzkumů se dočkala spokojenosti diváků. Dále uvedl, že uplynulých šest let, kdy v televizi vládl, bylo ve znamení stabilizace rozšiřování a zkvalitňování programů. Podle něj by se měl díky digitalizaci vyprofilovat program všech čtyř stanic ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24. Televize by se měla více zaměřit na pořady pro mládež, publicistiku a podporu distribučních filmů, uvedl.

Kvůli způsobu volby generální ředitele se v minulém týdnu obrátilo na představitele nejvýznamnějších politických stran sto osobností domácího kulturního a veřejného života. Signatáři vyzvali politiky, aby přestali přehlížet podle nich skandální chování a jednání Rady České televize a přispěli svým veřejným odmítnutím ke zrušení nereprezentativního výběrového řízení, kterým Rada ČT údajně jen pokračuje v záměru obsadit tuto funkci předem dohodnutým člověkem. Janeček k tomu řekl, že jeho osobně nikdo z autorů petice nekontaktoval.

S kritikou přišla po skončení volby Strana zelených. „Průběh volby jasně potvrdil, že výhrady signatářů výzvy jsou oprávněné,“ píše strana v prohlášení. Podle zelených jsou radní zavázáni politikům ČSSD a ODS a v radě panují „opozičně-smluvní praktiky“. Zelení žádají změnu způsobu volby radních, dnes členy rady volí poslanecká sněmovna.

Kandidáti se do finální volby dostali celkem z 19 zájemců. Radní rozhodovali na základě kandidátských projektů, které museli uchazeči o ředitelský post prezentovat na veřejném zasedání.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí