Prodej aut v Evropě poprvé za 14 měsíců stoupl

štítek Nakupování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v červnu meziročně zvýšil o 2,4 procenta na 1,462 milionu vozů. Zaznamenal tak první nárůst za 14 měsíců. Oznámilo to dnes sdružení výrobců automobilů ACEA. Dodalo, že v celém prvním pololetí prodej v důsledku hospodářské krize klesl o 11 procent na 7,426 milionu vozů. Evropský prodej české automobilky Škoda Auto se v červnu zvýšil o 7,1 procenta na 48.166 vozů, v pololetí však klesl o 3,5 procenta na 247.671 vozů.

Za červnovým nárůstem celkového prodeje v Evropě stála podle ACEA vládní opatření na podporu výměny starých automobilů za nové ve více než deseti členských zemích Evropské unie. V západní Evropě se prodej v červnu zvýšil o 4,6 procenta na 1,382 milionu vozů. V nových členských zemích EU se však propadl o více než čtvrtinu na 79.670 vozů. V České republice nicméně prodej podle sdružení v červnu stoupl o 18 procent na 16.284 vozů a na Slovensku dokonce o 57 procent na 10.355 vozů.

Celosvětovou poptávku po automobilech zasáhla finanční krize, která vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Výroba automobilů v zemích EU tak v prvním čtvrtletí klesla o 35 procent na 3,4 milionu vozů.

V celém letošním roce by se podle úterní prognózy ACEA mohla produkce osobních automobilů v EU propadnout o čtvrtinu a produkce užitkových vozů dokonce o polovinu. Sdružení rovněž varovalo, že poptávka po osobních automobilech by mohla začátkem příštího roku prudce klesnout, pokud nebudou opatření na podporu jejich prodeje ukončována postupně.

Generální ředitel francouzské automobilky Renault Carlos Ghosn minulý týden uvedl, že příští rok bude pro automobilový průmysl kvůli pokračující krizi v odvětví stejně obtížný jako letošní. Předpověděl rovněž, že Evropa bude společně s Japonskem patřit mezi regiony, do kterých dorazí oživení poptávky po automobilech nejpozději.

Evropský automobilový průmysl podle ACEA zaměstnává 2,2 milionu lidí přímo ve výrobě automobilů. Zajišťuje navíc práci pro dalších 9,8 milionu lidí v souvisejících odvětvích.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí