Analytici: Tržby klesají kvůli krizi a strachu lidí o budoucnost

štítek Nakupování přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pokles květnových maloobchodních tržeb o 7,5 procenta podle analytiků oslovených ČTK potvrzuje, že domácnosti se obávají kvůli krizi o svoji budoucnost, a začaly proto výrazně šetřit. Navíc je podle ekonomů pravděpodobné, že pod hrozbou ztráty zaměstnání a snížení příjmů lidé budou v šetření a levnějších nákupech pokračovat i nadále.

„Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost ještě svého vrcholu nedosáhla, nečekají obchodníky lehké měsíce,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Navíc podle analytika ČSOB Petra Dufka není důvod očekávat, že by se měl trend v nákupech obrátit. „Vyhlídky hospodářství jsou nepříznivé, nezaměstnanost roste stejně jako nejistoty,“ dodal Dufek.

Domácnosti proto podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského preventivně odkládají nákupy zboží dlouhodobé spotřeby. U nezbytného zboží, jako například potravin, často přecházejí k nákupům levnějších produktů. Navíc vývoj tržeb podle něj signalizuje pokles spotřeby domácností ve druhém čtvrtletí a vyvrací tak jeden z argumentů ČNB proti dalšímu snížení úrokových sazeb. „Dnešní výsledek opět pootvírá vrátka pro další uvolnění měnové politiky, ke kterému by ČNB mohla přistoupit na začátku srpna,“ doplnil.

Problémem je i podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory strach z budoucnosti, tedy hlavně ze ztráty zaměstnání. „Navíc se zdá, že lidé čekají na další pokles cen. Mnozí sázejí na další zlevňování aut, nemovitostí i různého spotřebního zboží. V mnoha případech se však ceny již blíží úrovním, kdy není další pokles možný,“ upozornil.

Celý letošní rok tak bude pro maloobchodníky podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka slabý. „Hospodářská recese povede domácnosti k opatrnosti ve svých výdajích, zejména pokud jde o statky dlouhodobější spotřeby či luxusnější statky. Celkově tak pro letošní rok očekáváme pokles maloobchodních tržeb přes tři procenta, když k pozitivním číslům bychom se trvaleji měli vrátit až na konci roku,“ odhadl.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí