Stávka na řeckých letištích může Čechům zkomplikovat dovolenou

štítek Stalo se přečtete do minuty

Řecko chystá na zítřek (11. července) 24hodinovou stávku na všech letištích, která mají být po celou dobu uzavřena. Na dovolenou do této destinace má přitom zítra odlétat přibližně 1500 českých turistů. V těchto hodinách tak probíhají jednání, jež mají plánovanou stávku odvrátit. S informací přišla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA ).

AČCKA informaci o stávce obdržela od řecké organizace Řízení leteckého provozu a potvrdilo ji i české ministerstvo dopravy. Pokud by se zítra stávka skutečně uskutečnila, v praxi by to znamenalo, že pro veškeré vzlety a přistání na území Řecka nebudou poskytovány navigační služby, což by znamenalo jediné – žádné lety by nebylo možné realizovat. Řecko je přitom čtvrtou nejpopulárnější zahraniční destinací českých turistů, během loňského roku jich ho navštívilo přibližně 308 tisíc.

Rozhodnutí má padnout nejpozději během dnešního odpoledne, zabránit stávce však chtějí jak naše cestovní kanceláře, tak řečtí podnikatelé v cestovním ruchu. Právě ti se proti plánované stávce ostře postavili, neboť letos Řecko kvůli krizi zaznamenalo skoro 9% pokles zahraničních turistů. „V případě, že stávka nakonec bude, jsou české cestovní kanceláře přepraveny posunout odlety zájezdů buď na dnešní večer nebo až na neděli ráno,“ uvedl k problému tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Řecká ekonomika je na cestovním ruchu značně závislá, příjmy z tohoto odvětví tvoří zhruba 20% HDP. Většina řeckých odborníků tak doufá, že se stávku podaří zrušit či alespoň odsunout, mohla by totiž znamenat další prohloubení poklesu cestovního ruchu v této zemi.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí