Většina městských částí Prahy o deregulaci nájemného nerozhodla

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

Většina pražských městských částí o deregulaci nájemného na svém území v roce 2010 ještě nerozhodla. Některé už tak učinily a nájemné zvyšovat s ohledem na hospodářskou krizi nebudou.

Plošně se nájemné zvýší na Praze 10, na Praze 6 jen v některých případech. I tam, kde nájemné bude růst, budou radnice sociálně nejslabším pomáhat. Vyplývá to z ankety ČTK.

V tomto měsíci by ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) mělo vydat vyhlášku, která stanoví maximální výši deregulovaného nájemného pro rok 2010. V hlavním městě je podle ředitele bytového odboru magistrátu Vladislava Dykasta 160.000 bytů s regulovaným nájemným. Polovinu z nich spravují jednotlivé městské části, zbytek patří soukromníkům. Ti se při deregulaci musejí řídit pouze vyhláškou. Letos se na některých místech Prahy nájemné zvedlo až skoro o polovinu.

V roce 2010 nebude zvyšovat nájemné v obecních bytech Praha 4. Podle zástupce starosty Petra Staníka městská část doposud využívala možnost zvyšovat deregulované nájemné v maximální možné míře. „Myslíme si, že to je na hranici únosnosti, co občané můžou platit,“ řekl. Opravy a údržbu domů to prý neohrozí.

„Přestože v následujícím období nebudeme zvyšovat nájemné, naše městská část bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem,“ řekl také starosta Praha 11 Dalibor Mlejnský. Městská rada se o nezvyšování nájemného na Jižním Městě v roce 2010 usnesla už v dubnu.

O tom, že v roce 2010 nebude zvyšovat nájemné plošně, rozhodla už také Praha 6. Nájemné v této městské části poroste individuálně; rozhodující pro to bude kvalita bytu a zda jde o kompletně opravený dům. Těch je tu asi třetina. Radnice na činži přispívá některým nájemníkům v obecních i v soukromých bytech.

Praha 10 naopak zvedne příští rok nájemné ve svých bytech v plné výši, kterou jí vyhláška MMR povolí. Zároveň ale zřídí zvláštní fond pro nájemníky, kteří vysoké nájemné nebudou zvládat platit, uvedl místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS). Polovina částky, která se kvůli zvýšení vybere navíc, půjde do speciálního fondu. Díky němu prý bude radnice pomáhat lidem, kteří budou mít problém nájmy platit. A to nejen v bytech městské části, ale také u soukromníků.

Ve většině městských částí se ale o deregulaci bude teprve rozhodovat. „V tuhle chvíli vše záleží na jednáních,“ řekl tiskový mluvčí Prahy 5 Radovan Myslík. Totéž platí pro Prahu 2. Podle její starostky Jany Černochové se ještě neví. Praha 3 také ještě nerozhodla. „Co vím, radnice velmi vážně zvažuje, že deregulaci nevyužije na plnou sazbu,“ řekl její mluvčí Jan Sotona.

Do poloviny tohoto měsíce by se mělo rozhodnout o nájemném na příští rok na Praze 7. Tady si podle radní Marcely Justové uvědomují vliv hospodářská kriz. „Proto chceme v příštím roce pokračovat v programech na podporu nájemců obecních i soukromých bytů,“ řekla. Pomoc se zatím týká těch příjemců starobního či invalidního důchodu a osamělých rodičů pečujících o zdravotně těžce postižené dítě, kteří pobírají státní příspěvek na bydlení a nájemné se jim letos zvýšilo.

Podobně jako Praha 2 zvýšila Praha 8 činži k 1. červenci; nájemným v roce 2010 se podle předsedy bytové komise rady městské části Ondřeje Grose zatím rada nezabývala. „Osobně se kloním k názoru, že by nájemné zvyšováno příští rok být nemělo. Určitě nebude zvýšeno od 1. ledna 2010,“ řekl.

Regulované nájemné se týká přibližně 750.000 domácností a podle odhadu MMR příští rok vzroste průměrně o 17,3 procenta. Sdružení nájemníků ČR očekává, že v některých oblastech se může zvýšit o 40 až 60 procent. V krajských městech by měl být nárůst nižší, protože nájemné je v nich vyšší a jeho regulace potrvá do roku 2012.

O prodloužení deregulace nájemného do roku 2012 pro asi 300.000 bytů ve vybraných městech včetně Prahy se rozhodlo v květnu. Původně měla regulace skončit i v těchto případech už příští rok.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí