Fischerova vláda se bude zabývat návrhem odložit maturity

štítek Stalo se přečtete do minuty

Vláda Jana Fischera se bude na svém pondělním zasedání zabývat návrhem poslanců ODS odložit státní maturity o dva roky. Podle ODS není systém maturit dobře připraven. Ministryně školství Miroslava Kopicová ale na minulé schůzi vlády uvedla, že maturity lze příští školní rok zvládnout. Kabinet tehdy podpořil novelu školského zákona upravující některé podmínky maturitních zkoušek.

Nezávisle na posudku vlády rozhodne o návrhu ODS sněmovna. Do předčasných říjnových voleb zbývá už jen jedna řádná schůze, a to na začátku září. Občanští demokraté chtějí, aby jejich návrh sněmovna schvalovala ve zrychleném řízení.

O odložení maturit se snažila také ČSSD. Poslanec Ivan Ohlídal (ČSSD) předložil odklad maturit jako pozměňovací návrh do nesouvisející novely kompetenčního zákona. Občanští demokraté se ale postavili proti s tím, že jde o klasický „přílepek“. S odkladem maturit nesouhlasí KDU-ČSL, podle její místopředsedkyně Michaely Šojdrové lze maturity příští školní rok zvládnout.

Spekuluje se o tom, že ODS i ČSSD využívají téma odkladu maturit jako předvolební tahák na prvovoliče. Minulý pátek se v centru Prahy sešly tisíce středoškoláků protestujících proti státním maturitám. Iniciativa vzešla z komunitního serveru Facebook, který poprvé do české politiky zasáhl před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Mladí lidé se tenkrát přes Facebook domlouvali na „vajíčkových útocích“ na mítinky ČSSD. Podle mediálních odborníků se nyní obě velké strany snaží bojovat o „facebookovou generaci“.

Vláda Jana Fischera má státní maturity ve svém programovém prohlášení, se kterým získala důvěru sněmovny. Proti odkladu podle ministryně Kopicové hovoří finanční dopady a následné důsledky pro kvalitu školství.

Státní maturity, u nichž by si studenti mohli vybrat ze dvou obtížností, měly původně začít už v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti byly odloženy o dva roky.

Zdroj: České noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí