Vzpomínka na 11. září 2007

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Dnes je tomu přesně 6 let, kdy byla podlomena stabilita světového míru. A ač to mělo velký dopad i na ekonomickou situaci, chci se dnes věnovat především lidské tragédii, kterou tato událost přinesla.

V úterý 11.9.2001 asi každý z nás poslouchal rádio nebo sledoval televizi, která vysílala hrůzné záběry, připomínající nejhorší akční film. Pohled na řítící se budovu Světového obchodního centra v New Yorku naháněl většině lidem nejen hrůzu, ale i otázky typu co bude dál? Co se může stát příště? Kam až mohou podobné útoky zajít?

Nálety na newyorské mrakodrapy uskutečnili atentátníci, kteří unesli 4 letadla i s posádkou a cestujícími. Prvním letounem byl Boeing 767 American Airlines – let číslo 11. Ten zamířil na jednu z věží dvojčat. Na palubě bylo 81 cestujících a 11 členů posádky. Druhý let, Boening 767 United Airlines let č. 175, nabořil v 9:05h do druhé věže. Na palubě zemřelo 56 cestujících a 9 členů posádky. Třetí letadlo, B.757 společnosti American Airlines, let č. 77 zaútočil na budovu Pentagonu. Počet obětí i s posádkou – 64. Čtvrtý let, B 757 United Airlines let č. 93, také havaroval, zemřelo 45 osob, ovšem zde není úplně jasný cíl, zřejmě totiž došlo na palubě ke vzpouře a cestující záměrně havarovali v neobydlené oblasti.

V samotné budově World Trade Center zemřelo skoro 3000 civilistů. Mnoho lidí pak zemřelo po náletech dalších letadel, mnoho při zachraňování obětí pod troskami. Tisíce zmařených životů. Bylo by dobré položit si otázku, zda existuje něco, za co by stálo obětovat tolik nevinných lidských životů.

Dalším problémem bylo potrestat atentátníky. Všichni únosci letadel pochopitelně zemřeli, ovšem kolik lidí bylo do organizování této akce zapojeno, to jsou jen dohady. Někteří byli potrestáni, to ano, ale podaří se vůbec někdy potrestat hlavní viníky? Jak je možné, že po tolika letech v den výročí této tragédie se můžeme z médií dozvědět, že Bin Ládin stále žije a opět se připomněl videem?

Myslím si, že boj s náboženským podtextem je ten nejkrutější, který může být. A není možné ho nikdy úplně vyhrát. Copak máme víru a náboženství proto, abychom za ně válčili a zabíjeli ostatní? Určitě ne. Bohužel v současnosti je tomu jinak.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí