Čtvrtina firem uvažuje o konci výroby

štítek Stalo se přečtete do minuty

Čtyřem pětinám českých firem klesly ve druhém čtvrtletí letošního roku zakázky, a pokud se situace nezlepší, 23 procent společností zvažuje ukončení výroby. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy pro deník E15.

„Průzkum zatím nevykazuje žádné pozitivní změny, které by nasvědčovaly blízkému ukončení recese,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel sekce hospodářské politiky ve Svazu průmyslu.

Kromě ukončení výroby stále víc firem promýšlí i jiné zásadní kroky ohledně své budoucnosti. Pět procent firem nevylučuje přesun výroby do zahraničí. Svaz průmyslu upozorňuje, že „z hlediska dopadů na tuzemské hospodářství je to nepříznivý signál, zvláště v kontextu s avizovaným záměrem řady firem ukončit výrobu“.

Deset procent českých firem se dostalo pod kritickou hranici, když jejich zakázky ve druhém čtvrtletí klesly více než o polovinu. Zhruba pětina společností pak vykazuje propad v rozmezí mezi třiceti a padesáti procenty. Průzkumu se zúčastnilo 154 respondentů zastupujících různě velké firmy.

Od začátku roku se nejvíce rozšířila právě skupina nejohroženějších firem s propadem více než o polovinu zakázek – ze šesti na nynějších deset procent. „Vedle problémů na exportních trzích označili respondenti za hlavní příčiny poklesu zakázek i snížení investičních aktivit v soukromém a veřejném sektoru v Česku,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn.

O prodeji části podniku uvažuje třináct procent českých firem, o spojení s dalším subjektem dvanáct procent. Podle Dlouhého jsou nejvíce ohroženy firmy zaměřené na export – automobilový průmysl, strojírny a hutě.

Podle jiného průzkumu Hospodářské komory pro Hospodářské noviny se polovina z oslovených 763 firem přiznala, že má problém se získáváním provozních úvěrů. Přes 92 procent jich tvrdí, že se zhoršila platební morálka.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí