Spor ČEZ kvůli prodeji bytů míří k Nejvyššímu soudu

štítek Stalo se přečtete do minuty

K Nejvyššímu soudu míří hromadná žaloba stovek nájemníků na energetickou společnost ČEZ. Pražané jsou nespokojeni s tím, že podnik stáhl nabídku na odprodej bytů do jejich vlastnictví. Informují o tom Hospodářské noviny.

ČEZ nabídl nájemníkům prodej bytů na pražském sídlišti Písnice v roce 2003. Podnik s nimi nejprve sepsal návrhy na uzavření kupní smlouvy a domluvil cenu. Poté ovšem od smlouvy odstoupil. Jádro sporu se tak točí kolem toho, zda jsou návrhy na uzavření kupní smlouvy závazné. Obvodní soud pro Prahu 4 v roce 2004 rozhodl, že ano. Další instance ale tvrdí opak, připomínají HN.

Privatizaci svých zhruba 750 bytů v metropoli nájemníkům navrhl ČEZ. „Sám nás vyzval, ať založíme družstva, a radil i, jak to máme udělat,“ cituje deník Karla Valečka, místopředsedu jednoho z celkem 36 družstev, která takto účelově vznikla.

ČEZ své couvnutí odůvodnil tím, že má obavy, zda průměrná cena půl milionu za byt není příliš nízká. „Z rozhodnutí soudů vyplývá, že vlastník není vázán učiněnými nabídkami a kupní smlouvy s jednotlivými družstvy není povinen uzavřít,“ doplnil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí