Aerolinky SkyEurope vstoupily do režimu ochrany před věřiteli

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Nízkonákladové aerolinie SkyEurope Airlines vstoupily do režimu ochrany před věřiteli. Rozhodl tak bratislavský okresní soud na návrh společnosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Tomáš Kika. Firma o ochranu požádala proto, aby získala čas na restrukturalizaci a jednání s investory.

„Není to v žádném případě vyhlášení bankrotu ani konkursu, pouze jsme chtěli získat čas na restrukturalizaci,“ uvedl Kika. Společnost podle mluvčího zachová provoz podle letového řádu, dodrží závazky z prodeje letenek a udrží pracovní místa.

Dodavatelům firma dluží podle výroční zprávy za loňský rok 60 milionů eur (aktuálně 1,6 miliardy Kč). Finanční ředitel SkyEurope Nick Manoudakis uvedl, že firma má nyní tříměsíční lhůtu na změny a restrukturalizaci dluhu, lhůta může být v případě potřeby prodloužena o dva měsíce.

Manoudakis nesdělil, jak velkou část dluhů firma věřitelům splatí. Aktuální číslo není podle něj vypovídající, neboť se během jednání bude měnit. Firma dluží na několika stranách, například státu za pojištění, obchodním partnerům nebo akcionářům. Největším akcionářem je fond York Global Finance, který firmě půjčil zhruba 25 milionů eur.

Ačkoliv se pro pasažéry údajně nic nemění, Manoudakis přiznal obavy z jejich reakce. „Doufáme, že bude pozitivní, protože pokračujeme v činnosti,“ uvedl finanční ředitel.

Během restrukturalizace musí společnost dodržovat aktuální dohody s dodavateli, zároveň ale bude chráněna proti vymáhání dluhů pocházejících z minulosti. Právě dluhy minulosti firmu zatěžují. V tisku se objevily zprávy, že firma dluží mimo jiné zaměstnancům, dodavatelům i slovenské správě sociálního zabezpečení. Mezi věřiteli je i česká reklamní agentura Beyond Interactice, která hledala další věřitele pomocí inzerátů v tisku.

„Není to tak, že neplatíme, ale je pravda, že neplatíme včas,“ řekl nedávno ČTK Bitter. Firma podle něj hledá investora, který by přinesl v přepočtu zhruba půl miliardy korun. SkyEurope od zahájení letu v roce 2002 nikdy nevykázaly zisk.

SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí