Většina Čechů považuje nyní za nutné šetřit

štítek Stalo se přečtete do minuty

Více než 70 procent Čechů se domnívá, že je nyní nutné spořit a vytvořit si finanční rezervu na „horší časy“. Za ideální finanční rezervu v takřka 50 procentech případů považují jeden až trojnásobek své měsíční mzdy.

Téměř čtvrtina z nich ale žádnou rezervu nemá nebo žije na dluh. Vyplývá to z průzkumu Poštovní spořitelny, který se uskutečnil od 12. do 25. května na reprezentativním vzorku 1040 dotázaných starších 15 let z celé republiky..

Na dvě třetiny populace si koncem loňského roku v počátcích finanční krize podle průzkumu ponechalo své úspory na účtu. Desetina klientů bank své finance z účtů vybrala kvůli obavám ze znehodnocení úspor či jejich ztráty, polovina z nich ale vybrané finance opět uložila. Nejvíce bankám důvěřují lidé produktivního věku, zaměstnanci a podnikatelé.

„O důvěře v bankovní sektor svědčí i skutečnost, že 66 procent lidí má všechny produkty u jediné bankovní instituce. Jen 22 procent Čechů má své úspory rozložené do více produktů u různých bank,“ upozornila výkonná ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská.

Výsledky průzkumu prý také potvrdily, že Češi jsou konzervativní a opatrní střadatelé. Zatímco 71 procent populace dává přednost tradičním a vyzkoušeným spořícím nástrojům, jen pětina považuje za rozumné raději volné peníze utratit. „Ukazuje to na naši historickou zkušenost počítat se zhoršením životní situace a schopnost uskrovnit se za účelem vytvoření dostatečné finanční rezervy,“ uvedla Dolanská. Zbylých devět procent vidí jako nejrozumnější využít poklesů na trzích a investovat na kapitálových trzích.

Pokud jde o omezení výdajů, většina lidí je ochotna se jako prvního vzdát alkoholu, cigaret a nákupu automobilu nebo motocyklu. Nejvíce lidí se také nejochotněji rozloučí s dovolenou, cestováním a návštěvami restaurací a kaváren. Naopak až jako poslední by Češi podle průzkumu omezili nákup léků a léčiv.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí