Rusko opět pohrozilo Ukrajině zastavením dodávek

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ruský plynárenský gigant Gazprom zastaví dodávky plynu na Ukrajinu, pokud země nebude platit své účty. Uvedl to generální ředitel Gazpromu Alexej Miller v rozhovoru pro italský list Il Sole 24 Ore. Zdůraznil rovněž, že Ukrajina má navzdory hospodářským problémům na zaplacení dodávek peníze.

„Ekonomické problémy? Rozhodně je (na Ukrajině) mají. Ale jsou schopni platit. Moldavsko je na tom hůře a platí. (Na Ukrajině) těží ze své strategické polohy. Již dříve kradli plyn při tranzitu,“ prohlásil Miller.

Gazprom začátkem týdne potvrdil, že Ukrajina již zaplatila za květnové dodávky plynu. Ruští představitelé, včetně prezidenta Dmitrije Medveděva a premiéra Vladimira Putina, poslední dobou opakovaně varovali Evropskou unii, že kvůli údajným ukrajinským platebním potížím hrozí opakování lednové krize. Tehdy rusko-ukrajinský spor na dva týdny připravil mnoho Evropanů o plyn a teplo.

Poslední termín pro splacení květnových dodávek by uplynul v úterý. Pokud by Kyjev včas nezaplatil, Gazprom by mohl požadovat, aby Ukrajinci za dodávky plynu platili předem v plné výši.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí