Vývoz z Číny v květnu klesl o rekordních 26,4%

štítek Stalo se přečtete do minuty

Vývoz z Číny se v květnu kvůli globálnímu ekonomickému poklesu, který snižuje poptávku po čínském zboží v zahraničí, propadl o rekordních 26,4 procenta. Výrazně se snížil také dovoz. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad. Čínská ekonomika, která je třetí největší na světě za USA a Japonskem, je na vývozu silně závislá.

Květnový pokles překonal rekordní pokles z letošního února, který činil 25,7 procenta. Celkový přebytek zahraničního obchodu se v květnu snížil meziročně o 33 procent na 13,4 miliardy dolarů (255,3 miliardy Kč). V dubnu přebytek činil 13,1 miliardy USD.

Zahraniční obchod Číny začal prudce klesat vlivem krize již koncem roku 2008. Způsobil tak ztrátu milionů pracovních míst. Analytici se domnívají, že vývoz z Číny začne oživovat až ve chvíli, kdy se zotaví ekonomiky Spojených států a Evropy, tedy hlavních obchodních partnerů země.

Dovoz do Číny se v dubnu snížil o 25,2 procenta a zrychlil tak propad z dubnových 23 procent. Zaostal však za lednovým rekordním poklesem o 43,1 procenta. Poptávka Číny po železné rudě, průmyslových komponentách a dalším zboží ze zahraničí sice oživila, protože firmy nakupují materiál potřebný k projektům financovaným vládními programy na stimulaci ekonomiky, ceny komodit však prudce klesly z loňských rekordů, takže hodnota dovozu je nižší, přestože objem se zvýšil.

Vláda se snaží ochránit domácí ekonomiku před globálním poklesem zvýšením domácí spotřeby. Schválila proto stimulační plán v hodnotě čtyř bilionů jüanů (11,1 bilionu Kč), napsala agentura AP.

Hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 6,1 procenta proti růstu v rozsahu 6,8 procenta v závěru loňského roku. Růst v prvním čtvrtletí byl nejslabší za dobu, co Čína tyto údaje v nynější podobě sleduje. I tak ale Čína zůstává zdaleka nejrychleji rostoucí ekonomikou mezi významnými zeměmi světa.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí