V 1.čtvrtletí zbankrotovalo nejvíce firem za posledních 5 let

štítek Stalo se přečtete do minuty

Počet konkurzů byl v Česku za prvním letošní čtvrtletí nejvyšší za posledních pět let. Zbankrotovalo celkem 356 firem, což je zhruba o pětinu víc než ve stejném období loni.

U právnických osob byl nárůst více než čtvrtinový. Píšou to Hospodářské noviny (HN) na základě analýzy Czech Credit Bureau, kterou mají k dispozici. Podle odborníků bude letos kvůli propadu objednávek a finančním potížím způsobených hospodářskou krizí nárůst bankrotů dvojnásobný, píšou.

"Firmy se dosud nepřizpůsobily poklesu poptávky a projídají svoje finanční rezervy, řekl HN jednatel společnosti Coface Czech, která se zabývá řízením a správou pohledávek, Radek Laštovička.

Bankrotová nákaza se od tradičních tuzemských výrobců porcelánu a skla rozšířila do všech oblastí. V konkurzu se nedávno ocitla například energetická firma Moravia Energo. Ve středu do insolvenčího řízení upadla společnost PRO LEN Ivanovická, která se zabývá praním a žehlením textilu. Problémy s platbami má třeba i kroměřížský výrobce alternátorů Magneto, který je v insolvenčním řízení od května. Čtyři měsíce má na vyřešení finanční situace internetový obchod Vltava.

Rostoucího počtu bankrotů se obávají krajské soudy, které mají insolvenční řízení na starosti. "Může se stát, že soudy nebudou nápor stíhat zpracovávat, a celý proces insolvenčního řízení se tak může protahovat, řekl HN tiskový mluvčí městského soudu v Praze Petr Kulawiak.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí