Kdo získá zelené miliardy?

štítek Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Kdo může získat dotaci na podporu instalací pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také investic do energetických úspor? Nároky na žadatele by měly být nyní příznivější.

Od letošního dubna je možné v rámci programu Zelená úsporám žádat o dotace na zateplení domů nebo na náhradu dosavadního vytápění za ekologickou alternativu. Je na něj vyčleněno 25 miliard korun, které Česko získalo prodejem emisních kreditů Kjótského protokolu. Tyto prostředky jsou příjmem Státního fondu životního prostředí, který je bude v příštích třech letech rozdělovat na dotacích oprávněným žadatelům. Pro letošní rok se počítá s tím, že se rozdělí přibližně 10 miliard korun. Ministerstvo životního prostředí symbolicky na Den Země, 22. dubna, odstartovalo příjem žádostí o dotace, které budou vypláceny z tohoto programu.

Program se ovšem ukázal jako velmi komplikovaný a bylo třeba jej zjednodušit tak, aby na dotaci dosáhlo více lidí. O dotace byl zprvu velký zájem, nicméně většina lidí se nechala odradit buď přílišným papírováním a nebo tvrdými podmínkami pro získání příspěvku. Ve výsledku tak v těchto dnech zatím o dotaci požádalo pouhých 9 lidí. Podmínky se tedy nyní uvolnily, podle mnohých jsou ale stále příliš striktní.

Zmírňují se podmínky pro schválení příspěvku

Téměř měsíc a půl po zahájení příjmu žádostí o dotaci v rámci programu Zelená úsporám se mění podmínky pro získání dotace. Pravidla se zmírňují. Od teď totiž na dotaci dosáhne více lidí. Malý počet podaných žádostí prý nebyl důvodem pro změnu pravidel. Důvodem bylo podle SFŽP vyhovění mnohým požadavkům potenciálních žadatelů. V podstatě se tak dosáhne větší spravedlnosti při rozdělování těchto prostředků, protože pokud někdo měnil například okna za nová plastová před několika lety, nyní už může zpětně čerpat na toto dotaci.

Ve výsledku bude rozhodovat pouze úspora

Na dotace dosáhnou i žadatelé kteří realizovali nějaký projekt (např. zateplení stěn) už před léty a nyní chtějí realizovat další (např. plastová okna v kombinaci se zateplením střechy) a zateplit tak zbytek domu. Nově dostanou dotaci nejen na aktuálně realizovaný projekt, ale zpětně získají dotaci na ten původní několik let starý. Časová lhůta není omezená, je třeba jen doložit provedení projektu fakturami. Přitom nároky na kvalitu provedených úprav nejsou stanoveny. Další změnou je to, že rozhodovat se bude jen pouze podle toho, jak je stavba energeticky úsporná – rozhodující je celková roční spotřeba tepla.

Jiné podmínky neohrozí přísun financí

Protože tento dotační program je financován z prodeje emisních kreditů Japonsku (více o principu prodeje emisních kreditů a o obchodování s emisními povolenkami v článku Zelené peníze ušetří životní prostředí i naše peněženky) a Japonsko si stanovilo určitá kritéria pro přidělené dotace, nabízí se otázka, zda se změnou, resp. zmírněním podmínek nedostane Zelená úsporám do rozporu s podmínkami určení dotací.

Změna parametrů čerpání zelených peněz nenaruší. Japonsko si totiž stanovilo, že emisní kredity koupí jen za předpokladu splnění daných kritérií úspornosti dotovaných staveb. Uvedené změny se však netýkají těchto kritérií, program je pouze přístupnější pro větší okruh lidí, kteří samozřejmě musí případně doložit splnění těchto kritérií.

Kdo může využít Zelenou úsporám?

Žádat o podporu z programu Zelená úsporám mohou vlastníci a stavebníci rodinných a bytových domů, které podléhají daňové povinnosti podle zákona o dani z nemovitostí (zákon č. 338/1992 Sb.). Žadateli mohou tedy být:

  • fyzické osoby (podporované opatření je určeno pouze pro domácnosti),
  • společenství vlastníků bytových jednotek,
  • bytová družstva,
  • města a obce (včetně městských částí),
  • podnikatelské subjekty,
  • případně další právnické osoby.

Autor: Finance.cz, cit. podle: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí