ČNB nabízí bankám peníze, ty je nechtějí

štítek Stalo se přečtete do minuty

Banky v Česku nemají zájem o peníze, které jim k využití nabízí Česká národní banka. Ta od loňského října přichází s možností krátkodobých půjček pro banky, aby jim pomohla v případě nedostatku likvidity.

Banky ale naopak peníze do ČNB ukládají. V eurozóně je přitom situace opačná a Evropská centrální banka musí peníze na trh dolévat. Píše to deník E15.

Podle E15 vyplývá z údajů ČNB, že například tento týden měly banky možnost půjčit si peníze ve čtyřech tendrech a naopak si přebytek likvidity uložit. Půjčku, přesněji dodávací repooperaci, nevyužil nikdo, naopak si banky v ČNB uložily jednou 58 a podruhé 49 miliard korun.

Podle ČNB byl o půjčky větší zájem koncem loňského roku. „Bankovní sektor je strukturálně ve stavu přebytku volné likvidity,“ řekl pro E15 mluvčí centrální banky Marek Petruš.

ČNB bude i přes malý zájem komerčních bank v nabídkách likvidity pokračovat. „Zrušení dodávacích repooperací zatím ČNB neplánuje, protože pro komerční banky představuje tento instrument určitou garanci likvidity státních dluhopisů,“ řekl Petrůš s tím, že banky také mohou lépe plánovat své strategie financování.

„Dodávací repooperace jsou strandardní součástí repertoáru všech centrálních bank a je dobře, že jej ČNB nabízí,“ dodal ekonom ČSOB Petr Dufek. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila má možnost využít peníze pro banky i psychologic­ký smysl.

Podle Navrátila je jedním z důvodů, proč je v Česku přebytek likvidity, fakt, že do země přišlo s privatizací obrovské množství peněz, které se ukládaly v bankách. „ČNB proto peníze při řízení měnové zásoby začala pravidelně stahovat,“ dodal.

V oběhu je spousta peněz také proto, že v Česku na rozdíl od západoevropských zemí je výrazně vyšší objem vkladů než úvěrů. Podíl vkladů na úvěrech v Česku činí 135 procent – v eurozóně je to 90 procent, píše E15.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí