SuperStar bude stát až 120 milionů Kč

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Investice televize Nova do čtvrté řady pěvecké soutěže SuperStar, tentokrát společné česko-slovenské, se má pohybovat mezi 100 až 120 miliony korun. Soutěž, kterou na podzim spustí spolu se sesterskou Markízou je nejdražší pořad letošního roku. Nova zároveň končí s hledáním nových úsporných opatření a začíná masivně investovat do celkové programové náplně, píše dnešní E15.

„Hlavní úkol, který jsme dostali od akcionáře, je udržet výkonnost televize. Kromě SuperStar budou na podzim pokračovat i úspěšné seriály Ulice a Ordinace v růžové zahradě, odstartujeme i novou reality show Dům snů. Na počátku příštího roku pak chceme nasadit další seriály jako Okresní přebor nebo novou řadu Pojišťovny štěstí,“ řekl E15 ředitel Novy Petr Dvořák.

Ještě na sklonku loňského a počátku letošního roku televize musela vzhledem k propadu trhu s televizní reklamou přistoupit k rozsáhlým úsporným opatřením. Zastavila například nábor zaměstnanců, management si omezil platy o 15 procent. Tato opatření sice stále platí, další snižování nákladů už ale Nova podle její mluvčí Michaely Fričové neplánuje. „Dostali jsme se na nákladové dno, kdy jsme schopni držet kvalitu a sledovanost,“ doplnil Dvořák.

Naopak konkurenční Prima se snaží omezit náklady o desítky milionů korun. Před nedávnem například propustila z úsporných důvodů šéfa zpravodajství Pavla Zunu. Jako důvod Zuna uvedl nesouhlas s požadavkem managementu televize na omezení rozpočtu zpravodajství o 30 milionů korun.

Nova doufá, že jí SuperStar přiláká inzerenty a zlomí letošní negativní vývoj hospodářských čísel. Na počátku roku televize zažila krizové časy – její zisk před zdaněním a úroky (EBITDA) za letošní první čtvrtletí spadl v meziročním srovnání o 43 procent na 24,9 milionu dolarů. Tržby klesly meziročně z 85,6 na 56,1 milionu dolarů. Svou roli sehrálo i posilování dolaru. V korunách tržby Novy poklesly z 1,44 miliardy na 1,19 miliardy korun, EBITDA klesl o 26 procent na 549 milionů korun.

To by měla československá SuperStar zlomit, jen za sponzorské smlouvy u soutěže si Nova řekne o desítky milionů korun. U třetí řady SuperStar televize za dva sponzorské kontrakty získala přes 27 milionů korun. „U SuperStar již pozorujeme zájem inzerentů. I kdyby se situace na reklamním trhu zlepšila až příští rok, pro nás bude podzim východiskem pro vyjednávání se zadavateli pro rok 2010,“ vysvětlil deníku E15 Dvořák.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí