Počet nezaměstnaných v Německu klesl o 127.000

štítek Stalo se přečtete do minuty

Počet nezaměstnaných v Německu se v květnu snížil proti předchozímu měsíci o 127.000 na 3,458 milionu. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. Dodal, že míra nezaměstnanosti tak klesla o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta.

„Jarní oživení letos dorazilo na trh práce se zpožděním a přineslo značný pokles nezaměstnanosti. Po zohlednění všech dalších ukazatelů trhu práce ale v žádném případě nelze mluvit o změně trendu,“ uvedl šéf úřadu Frank-Jürgen Weise.

Podle sezonně očištěných údajů se počet nezaměstnaných zvýšil o tisícovku na 3,456 milionu. Ekonomové přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 67.000 lidí. Údaje byly podle úřadu příznivě podpořeny mimo jiné statistickými změnami.

„Je to neobvykle malý nárůst, když uvážíte, že se nacházíme v nejhorší recesi od druhé světové války,“ upozornil analytik Andreas Scheuerle ze společnosti Dekabank. „Nástroje trhu práce fungují lépe, než jsme si zpočátku mysleli,“ dodal.

Někteří analytici však nejsou tak optimističtí. „Údaje o německé nezaměstnanosti jsou horší, než vypadají,“ prohlásila analytička společnosti Capital Economics Jennifer McKeownová. Dodala, že údaje byly zkresleny statistickými změnami a že průzkumy naznačují výrazné propouštění.

Vyhlídky pro německé hospodářství dnes navíc zasáhla zpráva, že strojírenské zakázky v Německu se dubnu meziročně snížily o rekordních 58 procent. Spolkový statistický úřad již v úterý potvrdil, že německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí propadl o 3,8 procenta proti předchozím třem měsícům. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 1970, kdy se začaly čtvrtletní údaje sledovat.

Německá vláda koncem minulého měsíce předpověděla, že největší evropská ekonomika v celém letošním roce zaznamená pokles asi o šest procent. Německo je zdaleka největším exportním trhem pro české podniky.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí