Česká pošta propustí 650 úředníků centrály

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká pošta do srpna propustí 650 úředníků centrály, která kromě pražského ústředí zahrnuje i zaměstnance v krajích. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Další výpovědi zatím pošta podle listu nechystá.

„Ke konci srpna opustí poštu celkem 650 zaměstnanců. První výpovědi na centrále budou ke konci května a proběhnou ve třech fázích,“ řekl HN mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Na centrále pracuje 3500 lidí.

Pošťáků na přepážkách, doručovatelů a zaměstnanců v obslužných provozech se propouštění podle listu netýká. Šéf pošty Petr Sedláček již dříve avizoval, že správu společnosti bude nutné zefektivnit, a týkat se to bude hlavně centrály, kde panuje přezaměstnanost.

Jak píše deník, současná vlna výpovědí je motivovaná i snahou vedení zmírnit dopad ekonomické recese. Při šetření nákladů nemá pošta velký manévrovací prostor, 70 procent z nich totiž tvoří nálady na zaměstnance.

„Celá záležitost je po dohodě s odbory,“ potvrdil Mravinac. Podle šéfa odborů Karla Koukala propuštění na centrále zlepší správu pošty. Druhý největší zaměstnavatel v zemi čelil loni na podzim kvůli plánu na rozsáhlé propuštění hrozbě stávky. Firmu opustilo 1300 lidí, asi polovina původního plánu. V současnosti pošta zaměstnává skoro 37.000 lidí.

Česká pošta se měla v polovině roku transformovat na akciovou společnost, změnu ale dosud neprojednala vláda. Přeměna státního podniku na akciovou společnost se tak nejméně o dva měsíce zpozdí.

V prvním letošním čtvrtletí pošta mírně zvýšila tržby na 5,15 miliardy korun z 5,1 miliardy ve stejném období loni. Podnik v loňském roce podle předběžných výsledků hospodařil se ziskem před zdaněním 365 milionů korun, což je méně než polovina předchozího výsledku.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí