Zaměstnanci ECB svolali na 3. června stávku

přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnanci Evropské centrální banky (ECB) svolali na 3. června stávku. Nelíbí se jim plánované změny v příspěvcích na penzi a spokojeni nejsou ani s připravovanými změnami v poskytování zaměstnaneckých výhod. Bude to vůbec první stávka v historii ECB a konat se má pouhý den před klíčovým zasedáním bankovní rady, na které se bude jednat o úrokových sazbách.

Při protestu vyjdou rozladění zaměstnanci centrální banky ven před budovu ECB ve Frankfurtu, kterou zdobí obrovský neonový znak eura. Stávka by podle agentury Reuters měla trvat asi hodinu a půl a zaměstnanci chtějí také zablokovat okolní komunikace.

Protest organizuje Mezinárodní a evropská organizace veřejných služeb (Ipso), což je odborová organizace zaměstnanců banky. Podle Ipso už bylo o změnách rozhodnuto a v konečném důsledku se prý může stát, že zaměstnancům klesnou požitky až o 15 procent.

Změny například předpokládají, aby si zaměstnanci sami víc přispívali na penzi, ECB ale zřejmě ani nebude tak jako dosud zvýhodňovat předčasný odchod do důchodu. Organizaci Ipso se ani nelíbí, že zaměstnanci nemají na vyjednávání o mzdových podmínkách a bonusech patřičný vliv.

Zdroj: Finanční noviny, ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí