La Strada: Krize odhalila špatné podmínky zahraničních pracovníků

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Současná hospodářská krize podle obecně prospěšné společnosti La Strada v Česku nejvíce ohrožuje zahraniční pracovníky. Nejohroženější skupinou jsou podle ní lidé zaměstnaní prostřednictvím pracovních agentur práce.

Mnozí z nich se mohou stát oběťmi obchodování s lidmi, jsou přesvědčeny pracovnice La Strady, která se problematikou obchodování s lidmi a vykořisťování zabývá dlouhodobě.

„Ekonomická krize odhalila nedostatky celého systému,“ řekla ředitelka La Strady Irena Konečná, která své názory dnes prezentovala v Praze na diskusi odborníků uspořádané La Stradou k tématu obchodu s lidmi za krize. Podle Konečné je systém zaměstnávání cizinců v Česku nastaven tak, že pracovníci musí akceptovat nátlakové metody zaměstnavatelů.

Moc zaměstnavatelům nad zahraničními pracovníky dává potřeba pracovního povolení vázaného na zaměstnání. „Cizinci jsou vesměs v rukou zaměstnavatelů, nemohou se svobodně rozhodnout jej opustit,“ vysvětlila Konečná. „Cizinec je v důsledku nastavení systému nucen plnit veškerá přání zaměstnavatele a strpět všechny jím určené pracovní podmínky,“ prohlásila.

La Strada se v minulých měsících zaměřila zejména na stále početnější vietnamskou komunitu. Pracovníci organizace při výzkumu zjistili, že si téměř všichni oslovení vietnamští dělníci stěžovali na porušování zákoníku práce nebo jiných zákonných norem. Firmy jim údajně buď neplatily přesčasy, nebo museli pracovat bez smlouvy a v případě jejího sepsání jim zaměstnavatelé často nedali její kopii.

Za loňský rok se počet vietnamských zaměstnanců v Česku více než ztrojnásobil; od konce roku 2006 dokonce vzrostl více než třiadvacetinásobně. V prosinci loňského roku jich v Česku legálně pracovalo přes 16.000.

Podle Konečné zaměstnavatelé již na cizince obvykle nevyvíjejí přímo fyzický nátlak, jak tomu údajně bylo dříve. „Tendence posledních let je taková, že zaměstnavatelé volí velice sofistikované jednání, které je sice nátlakové, ale společnost už nepohoršuje,“ míní Konečná.

Diskusí, jíž se zúčastnili rovněž zástupci neziskových organizací pomáhajících migrantům, ministerstva práce a sociálních věcí, odborů i pracovních agentur, La Strada zamýšlela podnítit diskusi o zlepšení podmínek zahraničních pracovníků v Česku.

„Měla by se posílit práva cizinců, protože jsou nejen jazykově a kulturně znevýhodněni, ale jsou příliš závislí na svém zaměstnavateli,“ konstatovala Konečná. Navíc by podle ní ušetřil stát. „Pokud bude mít cizinec prostředky, jak se bránit vykořisťujícím podmínkám, nebudou muset jejich problémy tak často řešit inspektoráty a úřady práce,“ dodala.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí