GM by v případě bankrotu šel cestou jako Chrysler

štítek Stalo se přečtete do minuty

Americký automobilový koncern General Motors by v případě bankrotu zvolil stejnou cestu jako Chrysler. GM v noci na pátek sdělil Komisi pro cenné papíry (SEC), že by pravděpodobně prodal většinu svých aktiv nové firmě a zbytek by poslal do likvidace.

Bankrot GM je možný, pokud podnik nezíská na svou stranu držitele obligací, kterým nabízí výměnu za akcie. Ve hře je ovšem 27 miliard dolarů. Automobilka také uvedla, že bude chtít souhlas soudu ke své reorganizaci, i když budou věřitelé proti jejímu plánu.

Držitelům dluhopisů koncern minulý měsíc nabídl, že jim dá 225 akcií za každých 1000 dolarů v obligacích. Společnost by vydala 62 miliard nových akcií a pak je zpětně rozdělila v poměru 100 ku jedné.

Držitelé obligací by tak získali deset procent společnosti a tato nabídka vyprší 26. května. Výbor zastupující věřitele ale chce za obligace 58 procent podniku.

Koncern získal od státu půjčku 15,4 miliardy dolarů a jako podmínku má do 1. června ukončit reorganizaci. Pokud to nestihne, čeká ho reorganizace pod dozorem bankrotového soudu s ochranou před věřiteli, napsala agentura AP.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí